El conflicte del Pròxim Orient

Desenes de milers d’iranians clamen venjança per l’atac de Damasc

La mort de set militars dilluns apuja el to contra Israel el Dia de Jerusalem

Desenes de milers d’iranians clamen venjança per  l’atac de Damasc

Adrià Rocha Cutiller

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Desenes de milers d’iranians favorables al règim dels aiatol·làs van sortir ahir al carrer, en motiu del Dia de Jerusalem, per clamar venjança per l’atac que Israel va llançar dilluns contra l’ambaixada iraniana a Damasc, Síria. En l’atac van morir set militars iranians, entre els quals hi havia el màxim responsable per a Síria i el Líban de les Forces Quds, la intel·ligència militar iraniana a l’estranger, Mohammad Reza Zahedi.

El Dia de Jerusalem, celebrat cada any al país persa l’últim divendres de Ramadà, va ser instaurat pel primer aiatol·là de la República Islàmica, Ruhollah Khomeini, i representa una jornada de suport a Palestina i condemna a Israel. En la marxa, els manifestants portaven cartells amb lemes de Mort a Israel i Mort als Estats Units. "El missatge de la resistència és que enterrarem el règim sionista a Gaza. Cap acte de l’enemic contra la sagrada República Islàmica quedarà sense resposta. Els nostres valents homes castigaran el règim sionista", va dir ahir Hossein Salami, el comandant en cap de la Guàrdia Revolucionària, el cos d’elit politicomilitar de l’Exèrcit iranià.

En la marxa de Teheran van participar alts càrrecs del Govern iranià, inclòs el president, Ebrahim Raisi, a més de Ziad al-Nakhala, el líder del Gihad Islàmic, la milícia que, juntament amb Hamàs, controla la Franja. Totes dues formen part de l’Eix de la Resistència, un paraigua de milícies a tot el Pròxim Orient que, aliades amb l’Iran, lluiten contra Israel i els EUA a tota la regió. L’Eix de la Resistència està conformat, a més de per Hamàs i el Gihad Islàmic, per Hezbol·là al Líban, les Unitats de Mobilització Popular (UMP) a l’Iraq i Síria i els rebels houthis al Iemen.

Ahir, també es va fer a Teheran el funeral dels set militars morts dilluns. "Vull felicitar-los i oferir les meves condolences a les famílies dels màrtirs assassinats en l’atac terrorista a Damasc. Espero que Déu ofereixi paciència a tots els familiars", va dir dijous el líder suprem iranià, l’aiatol·là Ali Khameneí, que ahir va oficiar el funeral.

Després de l’atac a Damasc –mai abans Israel, acostumada a tenir per objectiu posicions iranianes a Síria, havia atacat tan obertament un edifici del seu arxienemic–, Tel Aviv ha posat el país en alerta màxima: dijous els senyals de geolocalització van ser deshabilitats arreu del país i l’Exèrcit israelià es prepara per a un atac amb míssils o drons des de l’Iran. Segons Times of Israel, a més, l’Estat hebreu ha reforçat la seguretat en les seves ambaixades i ha retirat part del seu personal diplomàtic a Bahrain, Egipte, Jordània, el Marroc i Turquia davant el temor que siguin objecte d’una agressió.

Notícies relacionades

Milícies afins

Des de l’atac de Hamàs del 7 d’octubre, la tensió entre aquests dos rivals només ha augmentat, amb Israel realitzant atacs aeris i assassinats contra alts càrrecs militars iranians a Síria, i l’Iran empenyent les seves milícies afins a combatre –amb atacs esporàdics i evitant una guerra a gran escala– contra l’Estat hebreu. Davant totes les accions israelianes, l’Iran sempre ha promès una venjança dura, però aquesta mai arriba. Al gener, va bombardejar en tres atacs independents el nord de Síria, el nord de l’Iraq i l’est del Pakistan. Amb aquestes ofensives, segons els experts, Teheran va buscar donar la imatge de respondre a les ofesnivas sense atacar directament Israel. Després de l’incident de dilluns, la pressió dins de l’Iran per donar una resposta real al seu enemic històric és més forta que mai.