El nou tauler global
El Regne Unit i els EUA tanquen un acord comercial per reduir els aranzels
Washington elimina les taxes a l’acer i a l’alumini a canvi que el mercat britànic accepti més productes agroalimentaris nord-americans
El pacte també redueix els gravàmens a l’automòbil
El tracte «protegirà les empreses britàniques i salvarà milers de llocs de treball», diu Starmer

El Regne Unit i els Estats Units han tancat un acord comercial que reduirà els aranzels anunciats pel president nord-americà, Donald Trump, a les exportacions britàniques. El pacte inclou l’eliminació dels gravàmens a l’acer i a l’alumini anunciats fa tot just uns mesos, i rebaixa els aplicats a la indústria automobilística, un dels sectors més afectats per la guerra comercial. Tant Trump com el primer ministre, Keir Starmer, van celebrar ahir l’acord i van assegurar que ajudarà a mantenir milers de llocs de treball a tots dos països, en el que ha sigut el primer gran pacte aconseguit pels Estats Units des de l’anomenat dia de l’alliberament.
L’acord suposa una reducció dels aranzels a la indústria de l’automòbil britànica, que passaran del 27,5% al 10% per als primers 100.000 vehicles exportats als Estats Units (gran part del total), mentre que els gravàmens a l’acer i a l’alumini –del 25%– seran completament eliminats. El Govern britànic també ha aconseguit eliminar les taxes als motors Rolls Royce exportats als Estats Units, i utilitzats per empreses de la indústria aeronàutica, a canvi de la compra d’avions Boeing per un valor total de 10.000 milions d’euros.
Per la seva banda, el Regne Unit permetrà l’accés de productes agroalimentaris nord-americans, principalment carn de boví, un producte que també podran exportar lliure de càrregues els agricultors britànics, amb una quota màxima de 13.000 tones. Starmer va insistir que aquest acord no suposarà una modificació de la regulació en matèria de producció alimentària, una cosa que els Estats Units havien demanat per permetre l’entrada de productes com el pollastre clorat al mercat britànic. A més del sector carni, el pacte també preveu l’eliminació de les taxes a l’etanol nord-americà, un producte fonamental per a la producció de cervesa, actualment fixades en un 19%. Els dos líders es van congratular per l’acord aconseguit en una trucada retransmesa en directe, carregada d’afalacs i felicitacions per als dos equips, en un intent de donar magnitud a l’anunci i de ressaltar els èxits aconseguits per les dues administracions.
"Garanties vitals"
"És un gran acord per als dos països, també rebrem accés al mercat [britànic] per a químics i maquinària nord-americana i molts altres productes industrials que no estaven permesos", va assegurar Trump en una roda de premsa a la Casa Blanca. Starmer, per la seva banda, va assenyalar que l’acord oferirà "garanties vitals" al sector científic i garantirà un "accés sense precedents" al mercat nord-americà per als agricultors britànics, sense comprometre els "elevats estàndards" de qualitat al Regne Unit.
"Es tracta d’un acord que protegirà les empreses britàniques i salvarà milers de llocs de treball a la Gran Bretanya, llocs de treball realment importants, qualificats i ben remunerats", va assegurar el primer ministre des d’una fàbrica de l’empresa automobilística Jaguar Land Rover (JLR). Starmer va presentar el pacte com una cosa històrica i va indicar que també eximirà la indústria farmacèutica dels aranzels que Trump pugui anunciar en el futur, a més de reforçar la cooperació en l’àmbit tecnològic. Però malgrat les bones paraules i les felicitacions, les dues parts van reconèixer que encara queden alguns assumptes per resoldre en les pròximes setmanes, mentre que els aranzels "recíprocs" del 10% a les exportacions britàniques es mantenen intactes.
Aposta pel diàleg
Notícies relacionadesEl Govern laborista va optar per la prudència des de l’arribada de Trump a la Casa Blanca, amb una aposta pel diàleg i amb una cordialitat que contrasta amb posicions més fermes d’altres potències, com la Xina o la Unió Europea. Starmer va assenyalar que aquesta és l’única manera d’aconseguir "beneficis per a la gent treballadora", tot i que encara no està clar quin impacte tindrà el nou acord en la malmesa economia britànica.
El pacte queda lluny del gran acord comercial a què aspiraven els anteriors governs conservadors –i al qual mai van aconseguir arribar–, però Downing Street el va presentar com una important victòria per al premier britànic, que va col·locar el creixement econòmic com la principal prioritat del seu Govern. Els equips negociadors britànics fa mesos que conversen amb els Estats Units, així com amb la Unió Europea, per reduir les barreres comercials i reforçar la cooperació bilateral. L’anunci d’ahir se suma al nou acord comercial aconseguit amb l’Índia aquesta mateixa setmana, el més gran des de la sortida del Regne Unit de la UE. Una mostra més, assenyala l’Executiu, que els seus esforços estan començant a donar fruits.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Elecció al Vaticà L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV
- Explicació científica Fumata blanca i fumata negra: ¿com aconsegueix el Vaticà canviar el color del fum per anunciar l’elecció del nou Papa?
- Conducció Els cinc consells de la DGT per comprar un cotxe de segona mà
- Sentència judicial Condemnat un pare per agredir un home que havia tocat el seu fill en una piscina de Lleida