Brussel·les amenaça Trump amb noves tarifes per valor de 95.000 milions
La Comissió Europea presenta una llista ampliada de béns per gravar si les negociacions fracassen
En paral·lel, preveu acudir a l’OMC
«La UE continua molt compromesa amb la recerca de solucions amb els EUA», diu Von der Leyen

La Comissió Europea va presentar ahir una nova llista provisional de productes als quals imposar aranzels en resposta a la guerra comercial iniciada pel president dels EUA, Donald Trump, i que afectaria 95.000 milions d’euros en importacions des de l’altra banda de l’oceà Atlàntic.
A Brussel·les s’està acabant la paciència. Ha passat més d’un mes des que Trump va anunciar una treva per negociar. Però, malgrat els viatges del comissari de Comerç, Maros Sefcovic, a Washington i els constants contactes tècnics, no sembla que hi hagi gaires avenços. En aquest context, l’Executiu comunitari es prepara per respondre.
Malgrat la treva, que expira al juliol, sobre les exportacions europees pesen aranzels del 25% sobre els cotxes, l’acer i l’alumini, i un 10% sobre gairebé tot el que Europa exporta als EUA. Si les negociacions fracassen i Washington no aixeca els aranzels, la Comissió respondrà amb una nova bateria de represàlies. Brussel·les apunta en aquesta ocasió també a productes industrials i agrícoles. Ho fa en resposta als aranzels sobre els cotxes i als denominats "recíprocs" per part dels EUA.
"La UE continua plenament compromesa amb la recerca de solucions negociades amb els Estats Units", va dir la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en un comunicat. "Creiem que es poden assolir bons acords en benefici dels consumidors i les empreses dels dos costats de l’Atlàntic", va assegurar.
Però, si les negociacions no conclouen amb un resultat "mútuament beneficiós" i no porten a l’eliminació dels aranzels imposats per Washington, la UE respondrà. Amb la proposta d’ahir, Brussel·les arrenca una nova ronda de consultes amb els governs i les indústries afectades que s’allargarà fins al 10 de juny. La decisió última dependrà en gran manera de com es desenvolupi aquest diàleg, i el que la Comissió manté amb l’Administració Trump.
També en aquesta ocasió, Brussel·les intenta fer mal als EUA de manera pràctica i simbòlica. La llista inclou productes industrials, i agrícoles. Des de carn de boví i ous fins a fruita seca, gran quantitat de verdures, olives, formatges i peix i marisc congelats. També s’aplicarien aranzels, per exemple, a algunes llavors i plantes, a més de begudes alcohòliques per valor de 1.300 milions d’euros.
En l’àmbit industrial, les contramesures afectarien receptors de ràdio i televisió, llums ultraviolada, filaments de bombetes, tractors, motors i altres peces de cotxes, com per exemple pneumàtics, a més dels mateixos vehicles. També inclou frigorífics, i productes tèxtils, inclosa roba. A més es veuran afectats components en el sector de l’aviació, cosa que podria suposar un cop important per a una empresa tan important com Boeing. Segons fonts comunitàries, la llista no és casual, sinó que aquests productes formen part de sectors en els quals la UE considera que hi ha marge per reequilibrar les relacions comercials transatlàntiques.
Acer i alumini, a l’espera
Tot i que no especifica quin aranzel s’aplicarà, amb aquesta llista de productes la Comissió eleva les contramesures que ha posat sobre la taula a uns 160.000 milions d’euros en exportacions des dels EUA. Aquesta proposta de la Comissió se sumaria a la primera llista, en resposta als aranzels sobre l’acer i l’alumini per un valor de 21.000 milions, suspesa com a mostra de bona voluntat.
En paral·lel, l’Executiu va anunciar també ahir la seva decisió de portar els EUA davant l’Organització Mundial del Comerç (OMC), a l’entendre que els aranzels anomenats "recíprocs" són il·legals. El primer pas és mirar d’asseure Washington a negociar en el marc de l’organització, cosa que sembla bastant complicada tenint en compte la postura de Trump respecte a les institucions que regulen la cooperació multilateral.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Elecció al Vaticà L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV
- Explicació científica Fumata blanca i fumata negra: ¿com aconsegueix el Vaticà canviar el color del fum per anunciar l’elecció del nou Papa?
- Conducció Els cinc consells de la DGT per comprar un cotxe de segona mà
- Sentència judicial Condemnat un pare per agredir un home que havia tocat el seu fill en una piscina de Lleida