Restriccions occidentals

Les importacions paral·leles de Rússia per esquivar les sancions

Moscou permet una mena de contraban legal per mantenir al mercat rus productes restringits

Les importacions paral·leles de Rússia per esquivar les sancions

REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Comprar l’últim model d’iPhone a Rússia no té cap mèrit. Malgrat que oficialment la marca ja no treballa al país i, per tant, no ven els seus productes de manera estandarditzada, a moltes botigues d’electrònica es pot trobar, no cal anar a cap lloc amagat darrere d’una falsa paret o a un local luxós per a la jet set moscovita. Això sí, qui vulgui donar-se el caprici haurà de pagar fins a 1.600 euros (700 més que a Espanya), i és que la botiga es cobrarà tots els quilòmetres extres que ha hagut de fer l’aparell. En un establiment qualsevol de Moscou el dependent apunta que no sap d’on ha vingut, però assegura que té «la garantia i tot el que se li pot demanar a un producte nou», excepte «l’accés a algunes aplicacions per a iPhone».

El cas del popular telèfon d’Apple no és una excepció. Tot i que hi ha botigues que han desaparegut dels centres comercials per la fuga d’empreses, com és el cas de Zara i Lego, nous locals que venen els mateixos productes han obert sota dissenys semblants, emparant-se en la legalitat russa.

Gràcies a una norma aprovada el 2022, Moscou permet la importació de productes sense l’autorització expressa del fabricant o l’amo de la marca. Per això, al mercat rus es poden comprar automòbils Mercedes, roba de Zara i mobles d’Ikea. Aquesta picaresca ha arribat fins i tot al cine, on algunes sales projecten versions pirates de grans estrenes de Hollywood que han arribat al país euroasiàtic de manera irregular, com l’última de ‘Batman’ i ‘Avatar 2’, entre molts altres títols.

Turquia i l’Iran

La tirallonga de marques incloses en les importacions paral·leles no és aleatòria, consten en una llista oficial feta pel Govern rus i preveu que les empreses del país puguin importar productes comprats sempre que s’hagin adquirit legalment al país d’origen i la companyia hagi abandonat el mercat rus. Un dels nodes més importants per a aquestes importacions és Turquia, tot i que no és l’únic, ja que l’Iran hi ocupa un lloc destacat.

Aquest comerç paral·lel no passa desapercebut a ulls d’Occident. Tal com explica el director del Centre d’Investigació de les Societats Postindustrials, Vladislav Inozemtsev, «Turquia va aturar durant algun temps el tràfic d’aquests productes a causa de la pressió nord-americana». Però ara el tràfic funciona sense restriccions, per l’interès que tenia Istanbul que es renovés l’acord del gra, una cosa a què Moscou es negava. «En el dia d’avui no hi ha cap problema –de no poder utilitzar Turquia com a punt intermedi per importar– per a Rússia», conclou l’analista. Gràcies a l’acord del gra, Ankara pot justificar la seva permissivitat amb les importacions paral·leles.

No obstant, aquesta fórmula no és la panacea i no pot cobrir totes les necessitats dels russos. Fonts mèdiques que prefereixen mantenir l’anonimat apunten que hi ha medicaments d’algunes malalties poc comunes que no estan arribant a Rússia pels canals oficials. També assenyalen que alguns dels productes químics que s’utilitzen per a la investigació arriben amb comptagotes i això manté una part important de les investigacions aturades o alentides. Al mercat aeronàutic les sancions també són un problema. A més de la pèrdua de moltes connexions a nivell mundial, la falta de peces ha obligat les companyies russes a mantenir la pràctica de reutilitzar peces d’avions utilitzats com a recanvis per a les seves aeronaus.

 

Porta bielorussa

Notícies relacionades

Ja el 2014 Rússia va ser sancionada per l’annexió de la península de Crimea, reconeguda per la comunitat internacional com a part d’Ucraïna, i les restriccions afectaven alguns aliments provinents de la UE. No obstant, hi ha un salconduit que consisteix a importar-lo a Bielorússia i revendre’l a Rússia sota etiquetes d’empreses bielorusses. Aquest fenomen és àmpliament conegut entre els mateixos ciutadans russos, que aprecien molt les ostres i el salmó «de Bielorússia», un país sense costa.

Actualment, Minsk ha ampliat la seva oferta i ven als turistes russos viatges  al seu territori –al qual poden accedir utilitzant el seu passaport nacional, l’equivalent al DNI– perquè facin compres en botigues de marques occidentals que se’n van anar de Rússia però continuen treballant a Bielorússia. En els textos promocionals, un dels ganxos és la possibilitat d’adquirir targetes de crèdit Mastercad o Visa que funcionin fora de Rússia. Actualment, les que estan expedides a Rússia no funcionen a la major part del món per l’expulsió del país euroasiàtic del sistema Swift.  

Temes:

Rússia Turquia