Guerra a l’est d’Europa

Ucraïna investiga un grup empresarial amb seu a Barcelona que coopera amb l’exèrcit rus

Les societats de Gavary Group, que té la seva seu europea a Vilassar de Dalt, subministren material als militars del Kremlin desplegats a Ucraïna i tenen entre els seus clients grans empreses del complex militar industrial rus

Ucraïna investiga un grup empresarial amb seu a Barcelona que coopera amb l’exèrcit rus

EL PERIÓDICO

8
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Des d’una discreta nau industrial de Vilassar de Dalt (Barcelona) es dirigeix el negoci europeu de Gavary Group, un hòlding internacional d’empreses amb implantació a la Unió Europea, Rússia i el Regne Unit, especialitzat en productes derivats dels polímers, plàstics sintètics per a ús industrial. El grup presumeix de ser una companyia tecnològica puntera, associada amb prestigioses institucions europees com la Universitat Tècnica de Munic i la Politècnica de Madrid en la investigació i desenvolupament dels seus productes. A Espanya comercialitza principalment estores per a cotxes de la marca Eva Motion Car Mats, però és només una petita part d’un negoci que va facturar més de 96 milions d’euros el 2021 al canvi actual del ruble, segons s’extreu de les declaracions presentades per les societats del grup davant la Hisenda russa i els registres mercantils de Barcelona i Londres.

Aquesta façana impol·luta amaga, no obstant, un revers més borrós. Gavary Group coopera activament amb l’exèrcit rus a Ucraïna, al qual subministra plantilles tèrmiques per a les botes dels seus soldats i estoretes per al seu descans, segons una investigació de EL PERIÓDICO. El grup té, a més, entre els seus clients grans companyies del complex militar industrial rus, algunes de les quals sancionades per la UE i els Estats Units, com el fabricant d’armes Kalashnikov Concern i el fabricant de motors per a caces de combat Odk-Umpo. Paral·lelament, el hòlding ha continuat important i exportant des de Rússia a la UE en els últims mesos, malgrat les sancions que pesen sobre diferents tipus de polímers i plàstics. 

La setmana passada Ucraïna va incloure Gavary Group en la seva llista d’entitats potencialment sancionables després d’acusar l’empresa de «finançar la maquinària de guerra russa» i «recolzar la invasió a gran escala d’Ucraïna». La decisió va ser adoptada per l’Agència per a la Prevenció de la Corrupció a Ucraïna (NACP), un dels organismes que intervé en la imposició de sancions.

Les connexions espanyoles de Gavary Group transcendeixen allò purament empresarial. Són també afectives i legals. A la província de Barcelona hi ha la seu de la seva divisió europea, segons la mateixa web del grup, una societat limitada registrada fa gairebé una dècada al Registre Mercantil sota el nom de Gavary Group Barcelona SL, en què consten només cinc empleats fixos. Aquesta seu a Vilassar de Dalt compta, a més, amb línies de producció i un centre de desenvolupament per als seus productes. Fins a finals del 2021 l’empresa catalana va importar matèries primeres d’altres societats del grup a Rússia, però les transaccions es van interrompre pocs mesos abans que Vladímir Putin ordenés la invasió d’Ucraïna. I fins a finals d’aquell mateix any no va tenir més que un soci únic: Jachatur ‘Jack’ Kamarian Dadoian, que es manté ara com a apoderat solidari.

Germans Kamarian, amos de Gavary Group

Format al sector de l’hostaleria a l’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme de Sant Pol de Mar, Jachatur copresideix Gavary Group junt amb el seu germà Rem Kamarian Dadoian, que ha desenvolupat una carrera com a consultor legal per a temes migratoris al Regne Unit. Tots dos controlen la majoria del capital en gairebé totes les societats del grup, tant les russes com les europees. I, tot i que tots dos són d’origen armeni, tenen la nacionalitat russa i, en el cas de Rem, també espanyola, segons consta al registre mercantil britànic.  

Res d’això ha impedit que Gavary Group estigui subministrant material a l’exèrcit rus o lucrant-se a través dels seus negocis amb empreses involucrades en la guerra d’Ucraïna. «El primer grup de ciutadans mobilitzats va partir aquesta setmana des del districte de Bogorodosk cap a la zona de l’operació militar especial», va publicar a l’octubre el diari ‘Bogorodskiye Vesti’, editat a la província de Nijni Nóvgorod, uns 400 quilòmetres a l’est de Moscou. «El fred arribarà ben aviat i definitivament la roba d’abric els anirà bé als lluitadors». L’article ressenyava que Gavary Prom i dues empreses més havien «donat 2.000 parells de mitjons calents, la mateixa quantitat de guants i 500 parells de plantilles tèrmiques per als militars». Gavary Prom és una de les cinc empreses que més factura del grup. Fabrica des de soles i plantilles per a calçat fins a revestiment per a metalls i material esportiu. La majoria de la seva capital pertany a Ekopolimery, una societat controlada al 100% per Rem Kamarian, el copresident de Gavary Group. I és també Prom la societat que està venent estoretes de goma per als militars russos a Ucraïna, un producte que solia comercialitzar en colors vius per als amants de l’acampada i que ha tenyit ara de negre per al seu ús al front ucraïnès. Una informació confirmada pel mànager general de Gavary Prom en una conversa amb un potencial client a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO a través del client. «Inicialment eren estoretes turístiques per anar de caminada, però ara tenim milions de peces per a l’operació militar», va dir el gestor de l’empresa, Artur Karapetian, en aquella conversa. 

A la seva pàgina web Gavary Group diu que és el fabricant de productes polimèrics més gran de Rússia i, com altres grans empreses, es defineix com un hòlding empresarial. La seva estructura, no obstant, no coincideix amb el hòlding a l’ús. No té una empresa matriu o dominant que exerceix el control sobre les seves subordinades a través de la participació directa i majoritària en els seus capitals. El que uneix la quinzena de societats de Gavary Group és que la majoria del capital està directament o indirectament controlat pels germans Kamarian. (L’excepció és Gavary Railways, el màxim accionista del qual, amb un 50% del capital és David Magakian, que es presenta a la seva pàgina de Linkedin com a «director financer de Gavary Group»). L’altre nexe comú és que moltes de les societats han incorporat Gavary al seu nom en els últims anys.

Vincles amb la maquinària de guerra russa 

I si bé el grup no publicita a Europa els seus vincles amb la maquinària de guerra russa i les empreses que contribueixen a finançar-la, tampoc es preocupa gaire a l’hora d’ocultar-los. Fins que aquest diari va enviar diversos correus a Gavary Group per concedir-li el dret de resposta, alguns d’aquests clients figuraven a la seva web russa. Des d’aleshores, alguns han desaparegut i el grup ha declinat respondre a EL PERIÓDICO. Altres clients del hòlding consten en una base de dades amb les transaccions internes de les empreses russes –recull la segona meitat del 2022– a què ha tingut accés aquest diari. 

Aquests clients inclouen alguns dels grans contractistes de l’Exèrcit rus, amb els quals Gavary Prom manté una fluida relació comercial. Kalashnikov és el més conegut. Els seus rifles d’assalt, que es recolzen en la durabilitat dels polímers per a alguns dels seus components, estan sent utilitzats al front ucraïnès. La companyia –sancionada per la UE– va registrar l’any passat el seu pic de producció de les dues últimes dècades, gràcies als «45 contractes» que va complir amb les Forces Armades russes, segons va anunciar l’empresa al gener. 

També són fonamentals per a la campanya del Kremlin altres socis comercials de Gavary Group com Irkut Corporation, que fabrica els caces Sukhoi Su-30, una de les aeronaus que ataquen el cel ucraïnès, i Odk-Umpo, que fabrica motors per als Su-30, Su-27 i altres avions i helicòpters de combat. Les dues companyies estan sancionades per la UE. El grup treballa, a més, amb el fabricant de calçat militar Donobuv i el d’equipament tàctic per a les forces de seguretat russes Klass. Paral·lelament Gavary Railways ven productes d’aïllament contra les vibracions a Ferrocarrils Russos, segons la mateixa web del grup, l’empresa estatal sancionada per Brussel·les dies després de l’inici de la invasió.

Comerç entre Rússia i la UE 

Gavary Group tampoc ha deixat d’exportar des de Rússia a la UE en els últims mesos malgrat el creixent setge sobre els polímers, plàstics i cautxús imposat per les sancions europees, matèries primeres de què es deriven molts dels seus productes. Com a empresa importadora, el grup utilitza Softteh, una societat limitada registrada a Letònia que té com a únic beneficiari Gaiane Dadoian, la mare dels germans Kamarian, també de nacionalitat espanyola, d’acord amb el registre mercantil del país bàltic.  

Entre el febrer del 2022 i el febrer del 2023 Softteh va importar a la UE més de 200 tones de béns produïts per Ekopolimery, una de les empreses russes del grup, per un valor pròxim als 700.000 euros, segons la base de dades de comerç internacional 52wmb. En les seves sancions del juliol, Brussel·les va incloure la importació de «productes que generin ingressos significatius per a Rússia i l’ajudin a les seves accions per desestabilitzar la situació a Ucraïna», una llista que incloïa diferents tipus de polímers.

Notícies relacionades

«No és fàcil determinar amb certesa si una empresa està violant el règim de sancions», assegura l’advocada de Cuatrecasas, Paloma Blázquez, especialista en sancions internacionals. «No només per la quantitat i la complexitat de les normes europees en aquesta matèria, sinó també per la contínua aprovació de noves regulacions i per la mateixa naturalesa de les sancions». Especialment quan es tracta de prohibicions sobre la importació i exportació de determinats productes perquè «això deixa més espai per a la interpretació», afegeix Blázquez. A Espanya és la unitat d’intel·ligència financera del Tresor Públic, així com les forces de seguretat de l’Estat, les que tenen potestat per obrir una investigació per una potencial violació de les sancions, segons fonts del Ministeri d’Economia. De moment, en el cas de Gavary Group, no s’ha fet.