Ètica empresarial

¿Què és Gavary Group? Els orígens tèrbols de l’empresa amb seu a Barcelona que coopera amb l’exèrcit rus a Ucraïna

El fundador de la companyia va ser assassinat l’any passat a Moscou, anys després que les forces de seguretat armènies el posessin en recerca i captura, segons mitjans russos

¿Què és Gavary Group? Els orígens tèrbols de l’empresa amb seu a Barcelona que coopera amb l’exèrcit rus a Ucraïna
4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El 2 de juny passat els carrers de Moscou van tornar a ser escenari d’un altre brutal assassinat, com aquells que van proliferar a la capital russa en els noranta, els anys bàrbars que van seguir l’ensorrament de la Unió Soviètica. Un home sortia acompanyat d’un restaurant quan un altre home se li va acostar per l’esquena i li va engegar tres trets al cap amb una pistola amb silenciador, d’acord amb el vídeo publicat al seu dia pel canal de Telegram ‘Baza’ i altres mitjans russos. L’assassí va actuar a cara descoberta i no es va afanyar per desaparèixer de l’escena del crim. Abans de marxar, li va fer diverses fotos amb el mòbil a la víctima, un senyal més que probable que no era més que un pistoler a sou

La premsa russa no va trigar a identificar la víctima: l’empresari de 62 anys Oganes Kamarian, conegut a Moscou per ser el fundador de Gavary Group, el hòlding empresarial amb seu europea a la província de Barcelona que està cooperant amb l’exèrcit rus a Ucraïna i manté una lucrativa relació comercial amb diverses companyies del complex militar-industrial rus, segons una investigació d’EL PERIÓDICO. Hores després de l’assassinat de Kamarian a la capital russa, la policia va detenir un ciutadà armeni de 24 anys com a presumpte autor del crim i va obrir una investigació per aclarir l’homicidi.

Oganes Kamarian havia nascut el 1960 a Gavar, un poble a gairebé 2.000 metres d’altura a les muntanyes d’Armènia, uns 90 quilòmetres a l’est de la capital Erevan. De fet, Gavary no sembla res més que el gentilici de Gavar, el poble natal del clan al capdavant del grup empresarial, dedicat a la fabricació de polímers i termoplàstics per a la seva comercialització en forma de productes industrials i de consum. Oganes havia fundat cinc empreses a Rússia, des d’una consultora immobiliària fins a una confiteria, però era conegut sobretot per ser el pare de Gavary Group, fundada el 2012 als afores de Moscou. Des de fa alguns anys són dos dels quatre fills d’Oganes –Jachatur i Rem Kamarian– els que controlen el grup com a copresidents i accionistes majoritaris en gairebé totes les societats que el formen.

Buscat a Armènia

Oganes també era conegut a Rússia per un assumpte més tèrbol. D’acord amb diversos mitjans russos i ucraïnesos, les forces de seguretat armènies el buscaven des de fa gairebé una dècada per ordenar presumptament l’assassinat de Rafik Madoian el 2013, descrit com un dels col·laboradors del capo mafiós Aslan Usoian, un dels líders del crim organitzat més temuts en l’espai postsoviètic fins que fos assassinat aquell mateix any a Moscou. A canvi de realitzar la feina, Oganes hauria promès als sicaris el pagament de 500.000 euros i una vila a Espanya, segons el portal de notícies rus ‘Baza’. El crim mai es va arribar a consumar. 

L’abril del 2022, només dos mesos abans de morir tirotejat, Oganes Kamarian va ser detingut per les forces de seguretat russes a Moscou a petició de la Interpol, segons va publicar l’agència de notícies Tass. Però no va ser extradit a Armènia, segons alguns mitjans, perquè tenia la nacionalitat russa.

Els fills del fundador

Notícies relacionades

La seva defunció no va tenir conseqüències en la titularitat de Gavary Group, que fa anys que està nominalment en mans dels seus fills. Tant Rem com Jachatur Kamarian tenen una llarga vinculació amb Catalunya. En els seus perfils de Linkedin tots dos asseguren parlar català i espanyol amb un nivell de competència natiu o bilingüe. No en va, Jachatur té nacionalitat espanyola, va estudiar a Sant Pol de Mar i ha treballat en diverses empreses espanyoles del sector de l’hostaleria com H10 Hotels o Grupo Asador de Aranda, segons detalla a la seva pàgina de la xarxa social. Allà afirma que va assumir la copresidència de Gavary Group a l’estiu del 2022, després d’haver sigut director de la seva divisió europea, la mateixa que es dirigeix des de Barcelona, d’acord amb la web del grup. 

En el cas del seu germà, Rem Kamarian, el gruix de la seva carrera hauria transcorregut al Regne Unit, on resideix, segons el registre mercantil britànic. A la seva pàgina de Linkedin diu haver treballat a diversos despatxos d’advocats britànics, concretament en l’àmbit de la immigració, després d’haver estudiat Administració d’Empreses a la UE Business School i la Universitat de Hong Kong, així com un grau en llei migratòria a la Universitat de Londres. D’acord amb aquest mateix perfil professional, hauria assumit la copresidència de Gavary Group a l’estiu del 2018.