Geoestratègia
L’Àfrica, el continent cobejat
La Xina, Rússia, els Estats Units i la UE pugnen pels recursos i la influència geopolítica en una regió del món en expansió

Com si es tractés d’una nova carrera colonial, les principals potències del món s’han llançat a la conquesta de la influència –econòmica, militar i política– de l’Àfrica, un continent en recursos naturals, que es preveu que dobli la població d’aquí al 2050, i la regió del món que més ràpidament s’està urbanitzant. Segons el Fons Monetari Internacional (FMI), és la segona regió del món que creix a més velocitat. EL PERIÓDICO passa revista a les estratègies de la Xina, Rússia, els Estats Units i la Unió Europea en aquest continent:
La Xina
Fa anys que Pequín es treballa el mercat africà i el 2009 va desbancar els EUA com a principal soci comercial. En aquest continent, la Xina hi ha trobat la solució a la seva incapacitat per absorbir els excedents de producció i una rica font de matèries primeres, i l’ha integrat al seu projecte de la nova Ruta de la Seda.
Rússia
El Kremlin està aprofitant el descrèdit de les expotències colonials (el Regne Unit i França, principalment) per acostar-se a l’Àfrica a la recerca de nous mercats després del cop de porta d’Occident com a conseqüència de la guerra d’Ucraïna. El ministre d’Exteriors, Serguei Lavrov, ha visitat 12 països del continent en els dos últims anys. I està ocupant un buit, el de la seguretat, abandonat pels EUA i els països de la Unió Europea, amb els mercenaris del Grup Wagner.
Estats Units
Aquesta influència puixant de la Xina i Rússia ha fet sonar les alarmes a Occident. Després de dues dècades de relació estancada, l’Administració de Joe Biden ha decidit ara impulsar la «cooperació» amb els països africans i ha posat en marxa una operació diplomàtica en què participarà el president mateix, que viatjarà aquest any al continent i transformarà així el menyspreu de Donald Trump, que no va fer cap visita a l’Àfrica en els seus quatre anys de mandat.
La Unió Europea
Notícies relacionadesEls 27 països que integren la UE busquen contrarestar la puixança de Moscou i Pequín amb una inversió de 150.000 milions d’euros, la meitat de la suma que Brussel·les aspira a mobilitzar en l’estratègia Global Gateway, amb la qual busca situar-se com un «soci de confiança» al món. La UE busca desplegar ajudes per accelerar la transició ecològica i digital del continent i impulsar el creixement sostenible.
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- Informe d’Acció Catalunya és la segona regió del món que més inversió tecnològica atrau per al sector de la salut
- Interior combatrà el frau en els canvis de sexe en els Bombers