Extermini de les minories

El Brasil investigarà un possible «genocidi» amb la salut dels indígenes

Almenys 570 nens ianomamis van morir «per contaminació de mercuri, desnutrició i fam» en els últims quatre anys, segons dades del Govern de Lula

2
Es llegeix en minuts
EFE

La policia brasilera obrirà una investigació per establir si la greu emergència sanitària al poble indígena Yanomami respon a una «omissió», que pogués constituir el delicte de «genocidi».

La investigació respondrà a una denúncia presentada pel Ministeri de Justícia, després que fos detectada una gravíssima situació de salut als llogarrets ianomamis situats als estats de l’Amazones i Roraima, fronterers amb Veneçuela.

La denúncia demana aclarir la suposada responsabilitat de funcionaris del Govern de l’ara expresident ultradretà Jair Bolsonaro, que va ser substituït l’1 de gener pel progressista Luiz Inácio Lula da Silva.

El territori ianomami, la reserva més gran del Brasil, amb prop de 10 milions d’hectàrees, està habitat per uns 27.000 indígenes, que, segons el nou Govern, han patit en els últims anys «falta d’assistència» i «abandonament» en qüestions de salut i, a més, han sigut castigats per miners il·legals que operen a l’Amazònia.

La denúncia cita «reiterats crits d’ajuda» presentats des del 2019 al Govern pels indígenes, que haurien sigut «ignorats» per les anteriors autoritats.

El mateix Lula va visitar la terra ianomani dissabte passat, i tot seguit va ser declarada una situació d’«emergència sanitària» d’«importància nacional» en aquesta regió, a la qual han sigut enviats reforços del Ministeri de Salut i altres organismes estatals.

«Atenció d’emergència»

En un primer balanç sobre aquesta operació, el Govern va informar aquest dimarts que més d’un miler d’indígenes, molts amb quadros greus de desnutrició, ja han rebut «atenció d’emergència». Segons el Ministeri dels Pobles Indígenes, creat per Lula, almenys 570 nens ianomamis han mort «per contaminació de mercuri, desnutrició i fam» durant els últims quatre anys.

A més de la fam i la degradació dels rius de la regió pel mercuri utilitzat en la mineria il·legal, també han sigut detectats nombrosos casos de malària i altres malalties.

Notícies relacionades

Segons l’opinió del ministre de Justícia, Flávio Dino, si es comprova la suposada «omissió» del Govern es podria estar davant uns «forts indicis d’un delicte de genocidi», que estaria donat per una actitud «deliberada» que hauria provocat aquesta situació.

Des que va assumir el poder, el gener del 2019, Bolsonaro va impulsar polítiques que van incentivar la mineria, fins i tot il·legal, a tota la regió amazònica i, d’acord amb organismes de drets humans, va desmantellar l’estructura pública abocada a garantir els drets de la pobles indígenes. L’expresident va viatjar cap als Estats Units el 30 de desembre passat, dos dies abans de la investidura de Lula, i fins ara no ha aclarit quan pretén tornar al Brasil.

Temes:

Brasil