Els migrants tornen a mirar cap a Melilla: «Des d’agost van començar a provar sort de nou»

Quatre mesos després de l’últim salt massiu a la tanca, en el qual van morir almenys 23 persones, diversos grups de migrants s’han desplaçat de nou a la regió

Els migrants tornen a mirar cap a Melilla: «Des d’agost van començar a provar sort de nou»
2
Es llegeix en minuts
Marc Ferrà
Marc Ferrà

Periodista

ver +

Desenes de persones migrants han tornat a les muntanyes pròximes a Melilla després de quatre mesos sense pràcticament presència a la zona. També han tornat les batudes: la nit de dissabte a diumenge, la policia marroquina va detenir 17 persones que eren als campaments de la muntanya Gurugú.

Aquesta zona boscosa, de difícil accés, és el refugi habitual dels migrants a l’espera d’intentar arribar fins a Melilla. Després del salt del 24 de juny, en el qual almenys van morir 23 persones, la majoria dels que es trobaven en aquest bosc o dels que van intentar saltar la tanca van ser detinguts o traslladats cap a regions remotes, a l’interior del país, amb l’objectiu de dispersar-los.

Diversos grups de sudanesos i txadians que feia setmanes que eren a Casablanca han tornat a la regió de Nador per intentar creuar-la, explica una font humanitària que treballa a la ciutat i prefereix no revelar la seva identitat. Alguns d’ells van arribar a Casablanca després de l’intent de salt del 24 de juny, entre ells ferits. «Des d’agost que van començar a provar sort de nou», explica aquesta font d’una oenagé.

Una altra font també lamenta que molts migrants també s’han dirigit aquestes últimes setmanes en direcció sud, cap al Sàhara Occidental, per intentar creuar en pastera les illes Canàries. La matinada d’aquest dilluns, Salvament Marítim ha rescatat a prop de Lanzarote dues pasteres amb 69 persones d’origen magribí i hi ha una tercera embarcació amb 50 persones d’origen subsaharià que segueix desapareguda.  

Més vigilància

Molts dels migrants que viuen l Marroc subsisteixen com poden. A Rabat, Abdelatif, un txadià de 23 anys que va intentar saltar la tanca de Melilla al juny, explica que no té diners per pagar la casa, no hi ha cap feina, em veig obligat a deixar la casa de moment i em quedo amb un amic. La pandèmia i la inflació han passat factura a la població migrant, que viu també amb la por de ser arrestats per la policia, ja que molts no tenen la residència legal. 

Des d’inicis de l’estiu, les autoritats del país han intensificat la vigilància a les regions frontereres, especialment al nord. En ciutats com Tànger o Rabat s’han produït batudes i detencions als barris on viuen els migrants. 

«Al nord la situació és molt dura, la gent es mou perquè ha de viure, però la repressió i les batudes són freqüents», lamenta Helena Maleno, de l’organització Caminando Fronteras. També explica que «s’han agreujat les batudes i detencions» a la zona del Sàhara Occidental. 

Notícies relacionades

Tres anys de presó

En paral·lel al que passa a les muntanyes pròximes a la frontera de Melilla, a Nador continuen els judicis a les persones detingudes en l’intent de salt de la tanca del 24 de juny. El Tribunal d’Apel·lació de la ciutat va condemnar la setmana passada a tres anys de presó vuit persones sudaneses i a dos anys set més, segons va confirmar l’Associació Marroquina pels Drets Humans. Els han condemnat per delictes greus, com ara organització de l’emigració il·legal, violència contra agents o retenció de funcionaris públics. En total hi ha 74 persones que han sigut condemnades o processades a la ciutat fronterera amb Melilla per l’intent de salt.