Símbol polític

¿Kíev o Kíiv? Com anomenar la capital d’Ucraïna

  • La informació de la guerra d’Ucraïna, en directe

  • ¿Per què hi ha guerra entre Rússia i Ucraïna? Origen i motius del conflicte

  • Mapa d’Ucraïna i Rússia: aquestes són les fronteres i les zones vermelles del conflicte

¿Kíev o Kíiv? Com anomenar la capital d’Ucraïna
1
Es llegeix en minuts
Begoña González

Ucraïna i la seva capital han copat els titulars de tots els mitjans de comunicació del món a causa de la invasió russa i la guerra. L’ortografia i pronunciació de la capital han protagonitzat en els últims dies un debat més que encès a les xarxes socials. ¿Es diu Kíev o Kíiv? La resposta curta és simple: els ucraïnesos anomenen la seva capital «Kíiv» (ki-iv), i la seva transliteració al català partiria de la paraula ucraïnesa Київ, en rus, en canvi, és «Kíev» (ki-ev) de la paraula russa Ки́ев.

De fet, Kíiv és el nom oficial de la ciutat a Ucraïna, és a dir la transliteració del ciríl·lic ucraïnès. Tant el rus com l’ucraïnès són llengües eslaves orientals a diferència de les llengües eslaves occidentals, com el polonès, i les eslaves del sud, com el búlgar, i per això les similituds en moltes paraules.

Campanya ministerial

Notícies relacionades

Malgrat que aquest debat ha emergit ara, no és nou. El 2018, el Ministeri d’Afers Estrangers ucraïnès va iniciar la campanya #KyivNotKiev per mirar de conscienciar els països estrangers i els seus mitjans de comunicació del matís polític del topònim de la seva capital. Malgrat això, la majoria de diccionaris estrangers continuen recollint l’ortografia russòfona i tan sols alguns mitjans han iniciat el canvi.

Mitjans com ‘The New York Times’, ‘Washington Post’, ‘CNN’, ‘BBC’, ‘The Guardian’ i molts d’altres han començat a canviar la seva forma d’escriure el nom de la capital ucraïnesa com a símbol de rebuig de la invasió russa i la guerra. A Espanya el canvi encara no ha quallat en els mitjans de comunicació nacionals. De fet, Fundéu, continua recomanant la seva ortografia russa. En xarxes socials el debat està començant a quallar i molts usuaris opten ja per l’escriptura ucraïnesa en lloc de la russa.