Perfil polític

Així és Volodímir Zelenski, el president d’Ucraïna

El màxim responsable de la defensa d’Ucraïna dels atacs russos és europeista, i manté una relació d’amor i odi amb Rússia

Així és Volodímir Zelenski, el president d’Ucraïna
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Volodímir Zelenski, president d’Ucraïna des del 2019, emprèn la defensa del seu país davant l’empenta militar russa.

Actor de professió, va aconseguir convertir-se en l’home més poderós del seu país gràcies a l’enorme popularitat d’una sèrie de televisió, «El servidor del poble», en la qual era un modest professor d’història que arriba a la presidència del país.

Zelenski, a qui molts consideren d’origen jueu, va néixer a l’est del país, concretament a la província de Dnipropetrovsk, actual Dnipró, el 25 de gener de 1978.

Va realitzar la carrera de Dret a la Universitat Nacional Econòmica de Kíev, però mai va arribar a exercir l’advocacia, ja que es va decantar pel camp de l’actuació i l’entreteniment, del qual aviat es convertiria en una estrella de la televisió.

El març del 2018 va fundar el seu partit polític «Servidor del Poble», un nom que havia donat títol abans a una sèrie de TV protagonitzada per ell, i el desembre d’aquell any va anunciar la seva candidatura a la presidència d’Ucraïna.

El 20 de maig del 2019, Zelenski va ser investit president després de guanyar amb el 73,22% dels vots el nacionista Petró Poroixenko en la cita electoral de l’abril anterior. En aquell moment, el seu primer anunci va ser la dissolució de la Rada –l’Assemblea nacional– i va convocar eleccions legislatives anticipades per al juliol d’aquell any, que també va guanyar el seu partit.

Des de la seva arribada a la Presidència, el seu primer objectiu va ser dialogar amb el cap del Kremlin, Vladímir Putin –un tabú per a Poroixenko i molts polítics ucraïnesos–.

Aquesta cita va tenir lloc el desembre del 2019 mitjançant una conversa telefònica en la qual tots dos van acordar un canvi de presoners, que incloïa els crimeans capturats per les autoritats russes des de l’annexió de la península el març del 2014, en la crisi prebèl·lica de la guerra actual.

Per consolidar el bon veïnatge i buscar una sortida al conflicte de la regió del Donbass, a l’est d’Ucraïna, va proposar a l’inquilí del Kremlin incloure en el diàleg de pau els EUA i el Regne Unit a més de l’inicial «Quartet de Normandia», del qual formen part França, Alemanya, Rússia i Ucraïna.

La iniciativa de Normandia va propiciar els acords de Minsk, que establien una marc per a la pau a la zona, però que Vladímir Putin ha deixat en inútils després de la invasió russa d’Ucraïna.

Zelenski sempre ha defensat la unitat territorial del país front la intransigència russa, quan ha tocat parlar de les aspiracions territorials russes.

I el fet que el seu primer idioma sigui el rus, i no l’ucraïnès, li ha guanyat el suport dels russoparlants, que mai van perdonar al seu antic rival Poroixenko el seu nacionalisme.

Recolza la difusió de la llengua i cultura ucraïneses, però s’oposa a la prohibició del rus, un tema molt sensible en un país on coexisteixen les dues cultures.

Zelenski té una relació d’amor i odi amb Rússia, ja que va fer nombroses gires pel territori del país veí quan era actor professional.

Notícies relacionades

Alhora, va recolzar la revolució del Maidan –d’índole europeista i nacionalista–, va realitzar diverses actuacions per als soldats ucraïnesos enviats a combatre al Donbass i va contribuir a la causa militar amb diners de la seva pròpia butxaca, cosa que li va costar l’obertura d’una causa penal a Rússia.

En relació amb Occident, és favorable a la integració d’Ucraïna a la Unió Europea i l’OTAN, tot i que no ha posat encara data a la sol·licitud d’ingrés i advoca per un referèndum en el segon cas.