Assassinat

El fratricidi del ‘perruquer de les estrelles’ impacta Colòmbia

  • El crim, en què van morir Mauricio Leal i la seva mare, aparentava inicialment que l’estilista va matar la seva mare i després es va suïcidar

El fratricidi del ‘perruquer de les estrelles’ impacta Colòmbia

EFE

3
Es llegeix en minuts
EFE

El perruquer Mauricio Leal, que va pentinar famoses i estrelles de Colòmbia, va aparèixer mort al costat de la seva mare sobre un llit a finals de novembre, en el que semblava un matricidi, però la confessió aquest dimarts als jutjats del seu germà, Jhonier, del doble assassinat, ha revolucionat el cas.

Leal, un perruquer de 47 anys que va tenir una infantesa difícil a la ciutat de Cali, i la seva mare, Marleny Hernández, van aparèixer apunyalats sobre un llit a l’habitació d’una luxosa casa de La Calera, als afores de Bogotà, la nit del 21 del novembre passat. Al costat dels cossos hi havia una carta manuscrita en què l’estilista deia: «Us estimo. Perdoneu-me, no aguanto més. Als meus nebots i germans els ho deixo tot. Amb tot el meu amor, perdona’m, mare». Tot semblava apuntar que el perruquer va matar la seva mare i després es va suïcidar. No obstant, aviat es va comprovar que l’estilista, ja ferit i sota l’efecte d’unes pastilles tranquil·litzants, va ser obligat pel seu germà a escriure la nota, tot dins de la trama per fer semblar que era un suïcidi, tot i que no encaixés per les ganivetades, poc habituals en un suïcidi.

El fratricidi

«He pres la decisió, de manera lliure i voluntària, d’acceptar els càrrecs a través d’un acord amb la Fiscalia i aprofito l’oportunitat per fer la meva manifestació de penediment demanant perdó primer de tot a la meva família», deia davant una jutge de Bogotà el germà aquest dimarts. Tot apunta que Jhonier volia quedar-se amb l’herència del seu germà, fortuna que al seu torn les autoritats investiguen si va ser legítimament guanyada pel perruquer o si, al contrari, està vinculada amb rentat d’actius. De fet, la fiscalia va confiscar, amb finalitats d’extinció de domini, dues propietats i dues societats que estaven a nom de Mauricio i la successió de les quals ja havia iniciat l’ara assenyalat assassí. Aquests béns sumarien al voltant de 5.000 milions de pesos (poc més d’1,2 milions de dòlars).

Malgrat que des del començament Jhoiner Rodolfo Leal Hernández s’havia declarat aliè als assassinats, la fiscalia va reconstruir els fets i l’acusat no va tenir cap més opció que confessar en l’audiència. Al contrari de Mauricio, Jhoiner no va tenir sort en els negocis que va emprendre, mentre que als salons d’estètica de Mauricio de Bogotà anaven reines de bellesa, cantants i altres figures de l’espectacle.

No hi ha crim perfecte

El parricida i fratricida va ser detingut a Bogotà per les autoritats enmig d’una espectacular operació, mentre que la gent no perdia detall del cas. Els experts coincidien que Jhoiner era el principal sospitós del doble crim, ja que en les entrevistes que va fer a mitjans locals es contradeia i no donava mostres de sofriment per la doble mort. Una de les coses que més va cridar l’atenció és que va dir que en una entrevista que una ferida que tenia a la mà se l’havia fet amb unes tisores i, en una altra, va canviar la versió al dir que se l’havia fet amb una paret rugosa.

Notícies relacionades

En les audiències el fiscal del cas va dir que el confés assassí, que vivia a la mateixa casa de les víctimes, primer va matar la seva pròpia mare a l’habitació en què dormia i després va anar a la de Mauricio, a qui va ferir. Pel que sembla l’arma es va trencar i va haver d’anar a la cuina a buscar un altre ganivet. Una vegada morts, va moure els cossos a una sola habitació per a la qual cosa va utilitzar guants per no deixar empremtes. A tot l’anterior se suma que cap porta o finestra de la casa on va passar el crim va ser forçada i que les càmeres de seguretat van deixar veure que a la propietat no va entrar cap desconegut.

El fiscal va insistir diverses vegades a Jhonier que no hi «havia crim perfecte» malgrat que va planejar durant un temps l’assassinat del seu germà, que va començar rentant caps a perruqueries però que després va muntar el seu propi negoci a Bogotà. A l’acceptar els càrrecs d’homicidi agreujat pel parentiu, per estat d’indefensió i sevícia, i ocultació, alteració o destrucció d’element material probatori Jhonier podria ser condemnat a una pena entre 45 i 50 anys de presó, però rebria una rebaixa de la pena de fins a la meitat de la condemna.