CAMPANYA ELECTORAL

Els incendis de la costa oest insereixen el canvi climàtic a la campanya electoral

Biden acusa el president de ser «un piròman climàtic» i adverteix que les catàstrofes naturals s'intensificaran si és reelegit

Trump nega que la ciència sàpiga què està passant amb el clima durant un viatge a Califòrnia per informar-se sobre la devastació

undefined54932338 president donald trump participates in a ceremony recognizin200914232229

undefined54932338 president donald trump participates in a ceremony recognizin200914232229 / Andrew Harnik

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

La tragèdia que viu la costa oest dels Estats Units, fuetejada per una onada d’incendis que han obligat a evacuar centenars de milers de persones i han arrasat vastes extensions de territori, dilluns va quedar amplificada pelnegacionisme recalcitrant del president Donald Trump cap alcanvi climàtic. Durant una reunió amb les autoritats estatals de Califòrnia per escoltar de primera mà les dimensions del desastre generat pel foc, que ha calcinat pobles sencers i ha segat la vida de 35 persones, Trump va mirar de fer callar un dels seus interlocutors després que aquest instés a escoltar la ciència per inclourel’escalfament global en l’estratègia futura contra els incendis. «Ja veuràs com comença a refredar-se»,li va respondre el president referint-se al clima. «No crec que la ciència ho sàpiga». 

Les seves paraules no només xoquen amb el consens científic, sinó amb les conclusions del seu propi Govern, que fa dos anys va advertir que les emissions d’efecte hivernacle derivades de la crema de combustibles fòssils podien triplicar la severitat dels incendis als estats de l’oest del país. Els mateixos que ara cremen amb una intensitat sense precedents per la sequedat del terreny i la força del vent, que en dificulta enormement l’extinció. Tota l’estratègia de Trump consisteix a millorar la gestió forestal, un assumpte important en l’equació, a ulls dels experts, però insuficient si no es tenen en compte les condicions creades per l’escalfament global. 

El president ha arribat a culpar les autoritats i la població local de la mala gestió forestal, quan més de la meitat dels boscos de Califòrnia estan gestionats pel Govern federal. «Aquesta és una altra crisi més, i ja en van moltes, de la qual no es vol fer responsable»,va dir el candidat demòcrata, Joe Biden, en un discurs des de Delaware en què va abordar el problema dels incendis i els seus vincles amb el canvi climàtic. «Pot ser que el negacionisme climàtic no hagi provocat aquests incendis, les inundacions o els huracans que estan batent records, però si obté un segon mandat aquests esdeveniments infernals seran més habituals, més devastadors i més letals». 

Biden va remarcar que a l’Amèrica de Trump ningú està segur i va mirar de capgirar l’argument del president, que acusa el demòcrata de voler «destruir els suburbis» amb la promoció de vivendes per a la població de baixos ingressos. «¿Quants barris dels suburbis s’han inundat? ¿Quants han volat escombrats per les tempestes? Si li donen quatre anys més a aquest piròman climàtic, a ningú li hauria de sorprendre que cremin els EUA», va afirmar el demòcrata.

Notícies relacionades

El contrast entre els dos candidats en aquest àmbit no podria ser més accentuat. Biden ha promès eliminar les emissions contaminants de les plantes energètiques abans del 2035, en un programa que a més inclou inversions per valor de 2 bilions de dòlars per accelerar la transició cap a les energies renovables. Trump, en canvi, continua entossudit a obrir nous territoris a l’exploració d’hidrocarburs, mentre desmunta les regulacions del seu predecessor per mitigar les emissions contaminants i continua emplenant la seva Administració de negacionistes climàtics. I tot això amb elevades dosis de cinisme. «Soc un gran ecologista»,va arribar a dir fa uns dies durant un acte a Florida.

Fins ara el debat sobre el canvi climàtic havia quedat completament enfosquit per les crisis sanitària, econòmica i racial que viu el país. Electoralment no hauria de tenir gaire impacte a l’oest perquè tant Califòrnia com Oregon i Washington són sòlids bastions demòcrates. Però sí en altres estats on es decidiran les eleccions, comFlorida o Carolina del Nord