FOC IMPARABLE

Desenes d'incendis actius causen una enorme devastació a la costa oest dels EUA

Les flames han destruït centenars de vivendes i almenys 200.000 persones han rebut ordres d'evacuació a tres estats

Només a Califòrnia s'ha cremat des de començament d'any una superfície equivalent a la província d'Astúries

zentauroepp54859762 in this image taken with a slow shutter speed  embers light 200910193904

zentauroepp54859762 in this image taken with a slow shutter speed embers light 200910193904 / Noah Berger

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Hi ha desenes d’incendis actius. Es mouen a una velocitat sense precedents. Centenars de vivendes han sigut destruïdes. Centenars de milers de persones han rebut ordres d’evacuació. Hi ha almenys 10 morts. I els bombers estan completament desbordats. La costa oest dels Estats Units s’està cremant a una velocitat esfereïdora. Des de Califòrnia a Oregon passant per l’estat de Washington, els tres estats banyats pel Pacífic. La incidència del foc és tan extensa que bona part de la regió ha deixat de veure el sol, cobert per una boirina insalubra de fum i cendres, que ha deixat a ciutats com San Francisco el cel ataronjat amb caires apocalíptics. 

Només a Califòrnia s’han cremat des de començament d’any més de 10.000 quilòmetres quadrats, una superfície equivalent a la província d’Astúries  o Huelva, sense precedents en la història de l’estat. «A prop de la meitat de la població de l’estat està patint l’impacte del fum dels incendis, que supera els estàndards admissibles en la qualitat de l’aire», ha afirmat Melanie Turner, portaveu d’una agència mediambiental californiana. Només allà hi ha centenars d’incendis incontrolats. Al comtat de Butte, al nord de Sacramento, el foc ha destruït dotzenes de cases i ha matat tres persones. Més de 200.000 persones han rebut ordres d’evacuació. L’estat ha tancat també els seus 18 boscos nacionals per temor que els visitants puguin quedar atrapats a l’interior dels parcs. 

Notícies relacionades

Els experts afirmen que el canvi climàtic està contribuint decisivament a expandir les dimensions dels incendis i la velocitat a què es propaguen. El cap de setmana passat es van assolir a diverses localitats californianes els 47 graus , que, units a la humitat a la baixa que està deixant l’onada de calor en curs o les tempestes elèctriques seques, han creat les condicions perfectes per al desastre. També a Washington i Oregon, menys acostumats als incendis, pel seu clima plujós. «Esperem que es produeixin pèrdues enormes, tant en estructures com en vides humanes», ha dit la governadora d’Oregon, Kate Brown. «Possiblement, les pitjors de la nostra història provocades pels incendis». Brown ha demanat a la població que deixi de trucar al 911 per alertar sobre el fum, perquè el volum de trucades ha col·lapsat el servei. 

Més al nord, a Washington, les flames han calcinat pobles sencers, com Malden, Graham i Bonney Lake. «La baixa humitat, les altes temperatures i els vents s’han combinat per crear unes de les condicions més adverses per als bombers», ha dit el seu governador, Jay Inslee. El demòcrata ha demanat a tots aquells que no creuen en el canvi climàtic que viatgin al seu estat per comprovar-ne els efectes amb els seus propis ulls.