Crisi sanitària

Califòrnia fa marxa enrere i torna a tancar comerços i restaurants

L'estat, un dels primers a decretar el confinament al març, veu créixer el nombre de contagis

california / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

El governador de Califòrnia ha ordenat fer un pas enrere i tornar a tancar comerços i llocs públics davant un augment dels nous casos de Covid-19, especialment a la regió de Los Angeles, on el pròxim curs escolar començarà de manera virtual.

Califòrnia va ser un dels primers estats a imposar un confinament general al març, però des de fa diverses setmanes el nombre de casos ha continuat augmentant fins a arribar a prop de 330.000, entre els quals es comptabilitzen més de 7.000 de morts.

Com a resposta, el governador demòcrata Gavin Newsom va decretar dilluns el tancament de bars, els salons dels restaurants, cines, zoològics i aquaris. A Los Angeles, uns 600.000 estudiants ja saben que no tornaran a les aules a mitjans d’agost com estava previst i que començaran l’any amb un model a distància.

Repunts

Amb l’augment dels casos de Covid-19, els alcaldes de diverses ciutats del sud i l’oest de dels Estats Units planegen o exigeixen un reconfinament, però els desacords polítics entre les diferents jurisdiccions impedeixen que hi hagi una resposta unificada i coherent. En aquest sentit, el president nord-americà, Donald Trump, en la seva línia, va afirmar que, quan hi ha més proves, apareixen més casos.

Després que diversos llocs del planeta haguessin d’imposar un reconfinament com ara Melbourne, a Austràlia; Lleida, a Catalunya, i Manila, a les Filipines, aquesta mesura continua sent poc habitual als Estats Units, que, a més de ser el país amb més morts per la pandèmia, pateix un gradual repunt dels casos des del juny.

Les autoritats de la ciutat de Houston, que és la més gran de Texas i que té més o menys la mateixa quantitat d’habitants que Melbourne (4,7 milions), van demanar un nou confinament després que es detectessin 1.600 nous casos en 24 hores.

Aquesta taxa equival a set vegades més que la que va portar la ciutat australiana a tornar a imposar restriccions.

Malgrat les peticions de l’alcalde de Houston, el governador de Texas, el polític republicà Gregg Abbott, no va cedir a la pressió al principi, tot i que sí que va imposar l’ús obligatori de mascaretes als espais públics i va advertir sobre la possibilitat d’un reconfinament si la situació empitjora.

Texas va ser un dels primers estats a obrir comerços el primer de maig. El 22 d’aquell mes van tornar a funcionar els bars, que un mes després van haver de tancar i a partir del 3 de juliol l’ús de la mascareta va tornar a ser obligatori.

- Ocupació hospitalària -

A Florida, un altre estat problemàtic, diumenge es van registrar més de 15.000 nous casos, marcant un rècord, i la mortalitat també comença a augmentar. Aquest dilluns es van sumar 12.624 nous casos.

El governador republicà, Ron DeSantis, va reaccionar tancant els bars, però fins ara s’ha negat a imposar l’ús de mascaretes o a decretar un nou confinament a Florida, remetent-se als responsables de les ciutats i dels comtats (municipis).

A Miami, la quantitat de pacients en cures intensives pel coronavirus és set vegades més gran de la que hi havia l’abril, segons l’alcalde.

«Està fora de control», va dir l’alcalde de Miami, el republicà Francis Suarez a la cadena CNN, matisant que els hospitals encara no estan desbordats.

Però respecte a tornar a decretar un confinament, va afirmar que s’ho plantejaria en el moment en què els hospitals li informin que estan col·lapsats.

Al comtat de Miami-Dade (amb 2,7 milions d’habitants), un terç de les proves van donar resultats positius la setmana passada, segons el polític republicà que va anunciar el tancament dels gimnasos i de les sales interiors dels restaurants.

- Rivalitats -

En un país molt descentralitzat, les disputes entre diferents autoritats són legió.

Notícies relacionades

A Atlanta, a Geòrgia, un altre dels estats del sud dels Estats Units on els casos augmenten, l’alcaldessa demòcrata, Keisha Lance Bottoms, va ordenar utilitzar mascareta, però el governador republicà va replicar que això no era més que una «consigna» i que el seu ús no era obligatori des del punt de vista legal.

«És evident que el nostre estat no es basa en dades científiques», va replicar l’alcaldessa, una política el nom de la qual sona com a companya de fórmula del candidat dels demòcrates per a la Casa Blanca, Joe Biden