CORONAVIRUS ALS EUA

Trump apareix per primera vegada en públic amb mascareta

Les autoritats sanitàries del país recomanen utilitzar-la des del 3 d'abril, però s'havia convertit en un símbol polític

Se l'ha posat en una visita a un hospital militar, quan ja hi ha més de 3,2 milions de casos i 134.000 morts

zentauroepp54084259 president donald trump wears a face mask as he walks down a 200712000226

zentauroepp54084259 president donald trump wears a face mask as he walks down a 200712000226 / Patrick Semansky

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Després de mesos negant-se a aparèixer en públic amb mascareta enmig de la pandèmia de coronavirus, malgrat que és el que recomanen des del 3 d’abril els centres de control i prevenció de malalties i els seus experts sanitaris, i resistint-se fins i tot quan líders del seu propi partit li demanaven que ho fes per donar exemple i per contribuir que l’element de protecció deixés de veure’s com un símbol polític, el president dels Estats Units, Donald Trumpfinalment se n’ha posat una aquest dissabte. Ho ha fet al Centre Nacional Militar Mèdic Walter Reed, on feia una visita tancada a la premsa a soldats ferits i a personal mèdic que ha estat cuidant pacients de Covid-19.

Quan el país ja porta més de 3,2 milions de contagis i prop de 135.000 morts, i a mesura que el virus continua fuetejant amb força sobretot el sud i l’oest, Trump ha aparegut davant de les càmeres amb una mascareta blau marí, amb el segell presidencial brodat en daurat en un lateral. No ha fet declaracions a la premsa al passadís, i només ha dit un «gràcies» mentre passava.

Abans de sortir en el Marine One cap a l’hospital, no obstant, havia avançat que es posaria una. «Quan ets en un hospital, especialment en aquest escenari particular, quan estàs parlant amb molts soldats i gent que en alguns casos acaba de sortir de la taula d’operacions, crec que és important portar una mascareta», ha dit en unes breus declaracions, en què també ha defensat la criticada commutació de la pena de presó del seu amic Roger Stone. «Mai he estat contra les mascaretes», ha afirmat, i ha afegit: «crec que tenen un temps i lloc». 

El 21 de maig Trump es va posar una quan visitava una planta de Ford a Michigan, però va ser en una part de la visita tancada als mitjans. «No volia donar a la premsa el plaer de veure-ho», va dir després, orgullós (tot i que una foto es va filtrar després).

Notícies relacionades

La mitjana d’enquestes que manté Real Clear Politics sobre la valoració de la gestió presidencial de la crisi del coronavirus mostra un índex de desaprovació del 57,5%, amb un 40,5% d’aprovació.

En 25 estats dels 50 del país, així com DC i Puerto Rico, s’obliga ja per ordre executiva a l’ús de la mascareta. L’últim a sumar-s’hi ha sigut Louisiana, aquest dissabte. 21 estats més tenen regulacions una mica menys estrictes i només a quatre (Iowa, Dakota del Sud, Montana i Wisconsin) no hi ha imposicions establertes pel govern estatal.