Moviment sísmic als EUA

Califòrnia registra un terratrèmol de 5,8 a la seva zona central

La tremolor no ha produït danys segons les autoritats nord-americanes

mbenach40132723 jgm01  marin county  united states   18 10 2016    file    t170922222133

mbenach40132723 jgm01 marin county united states 18 10 2016 file t170922222133 / JOHN G MABANGLO

2
Es llegeix en minuts
Efe

Un terratrèmol de magnitud 5,8 va sacsejar ahir la zona central de Califòrnia, a prop de Lone Pine, una ciutat a més de 330 quilòmetres al nord-est de Los Angeles, va informar dimecres el Servei Geològic dels Estats Units, sense que es produïssin danys, informa Efe.

La tremolor va colpejar aquesta àrea remota de l’estat californià a les 10.40 hora local (17.40 GMT), on es va sentir «fort», segons mitjans locals, tot i que fins ara no s’ha informat de lesions o danys materials. El sisme també es va sentir en altres ciutats californianes, com Fresno, Visalia i Bakersfield, segons el diari ‘Los Angeles Times’. La zona afectada aquest dimecres va registrar fa dos dies un moviment tel·lúric menor, de magnitud 4,6.

Terratrèmol a Mèxic

La tremolor a Califòrnia es va registrar l’endemà que almenys sis persones morissin pel terratrèmol de magnitud 7,5 que dimarts va sacsejar el centre i el sud de Mèxic, on a més va deixar mig miler de cases i uns 55 monuments històrics afectats.

El Servei Sismològic Nacional de Mèxic va informar el dimarts que aquest terratrèmol de 7,5 es va sentir als estats d’Oaxaca, Guerrero, Chiapas, Michoacán, Jalisco, Querétaro, Morelos, Tabasco, Veracruz, Puebla, Estat de Mèxic i a la Ciutat de Mèxic, i va ser percebut per fins a 22 milions de persones.

El sisme més tràgic de la història recent i que encara està a la memòria de molts californians va ser el de 1994 a Northridge, de magnitud 6,7, i a la zona metropolitana de Los Angeles, que va deixar 57 morts, milers de ferits i nombrosos danys materials.

Les autoritats i experts en terratrèmols fa molt temps que alerten sobre el ‘Big One’, que és com es coneix un hipotètic i possible gran terratrèmol que s’originaria a la falla de San Andrés i que podria tenir gravíssimes conseqüències a Califòrnia.

Terratrèmol al Japó

Un terratrèmol de 6,2 graus a l’escala oberta de Ritcher ha sacsejat avui l’est del Japó sense que les autoritats activessin l’alerta de tsunami ni hagin informat de danys significatius.

El sisme es va registrar a les 04.47 hora local de dijous (19.47 GMT de dimecres) a uns 30 quilòmetres de profunditat davant les costes de Chiba, al nord-est de Tòquio, segons l’Agència Meteorològica del Japó (JMA).

Notícies relacionades

A diverses localitats de la prefectura de Chiba el terratrèmol va assolir el nivell 5 sota en l’escala japonesa, amb un màxim de 7 i centrada en mesurar l’agitació a la superfície i les zones afectades, més que en la intensitat de la tremolor.

El sisme també es va deixar notar amb intensitat a la capital i els seus voltants.