després de contenir la pandèmia

El Japó aixeca l'alerta pel coronavirus a la totalitat del país

Les autoritats van recomanar el 7 d'abril a la població quedar-se a casa i van demanar el tancament de comerços i espais públics

El Govern aconsella als japonesos habituar-se a un «nou estil de vida», que inclou mantenir la distància social i l'ús de mascaretes

japon / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Govern del Japó ha decidit aquest dilluns aixecar l’estat d’alerta sanitària per cononavirus a Tòquio i a quatre prefectures del país més, les últimes on continuava vigent aquesta mesura excepcional aplicada per frenar la pandèmia.

L’aixecament de l’alerta ha sigut recolzat pel grup d’experts que assessora el Govern i serà aprovat formalment per l’Executiu aquest mateix dilluns, segons va dir el ministre de Revitalització Econòmica i responsable del grup de treball per coordinar la lluita contra el virus, Yasutoshi Nishimura.

Les autoritats nipones han pres aquesta decisió després de tenir en compte el nombre de contagis i la situació del sistema sanitari a Tòquio, tres prefectures limítrofes (Chiba, Kanagawa i Saitama) i a la de Hokkaido (nord), les úniques on continuava vigent l’estat d’emergència declarat fa més d’un mes per controlar la pandèmia.

L’estat d’alerta va ser declarat inicialment a Tòquio i a sis prefectures més el 7 d’abril i després ampliat a la totalitat del país, i en aquest marc les autoritats van recomanar a la població quedar-se a casa i van demanar el tancament de nombrosos comerços i espais públics, entre altres mesures.

El Govern va recórrer a aquesta eina legal per primera vegada en la història recent del país per frenar la propagació del virus, i ara la retira després de registrar-se una desacceleració sostinguda dels contagis a tot l’arxipèlag nipó, on se sumen uns 16.600 infectats i 839 morts, segons les últimes dades.

El grup d’experts ha valorat «l’esforç de la població nipona» per complir les recomanacions i aconseguir així l’objectiu fixat de «reduir en un 80% el contacte social», ha dit avui en roda de premsa el ministre portaveu de l’Executiu, Yoshihide Suga.

Tant la recomanació a la ciutadania d’evitar desplaçaments que no fossin indispensables com la petició als comerços de tancar les portes no tenien caràcter obligatori ni van ser acompanyats de sancions en cas d’incompliment, a diferència de les mesures de confinament més estrictes aplicades en altres països.

El Govern té previst aprovar formalment l’aixecament de l’alerta sanitària aquest dilluns després de consultar-ho amb altres forces polítiques al Parlament i fer una nova reunió amb el grup d’experts, després de la qual cosa el primer ministre nipó, Shinzo Abe, oferirà una roda de premsa.

Notícies relacionades

L’Executiu ja va decidir a mitjans d’aquest mes aixecar l’alerta per a 39 de les 47 prefectures del Japó on s’havia registrat una menor incidència del virus, tot i que entre elles no hi havia les àrees metropolitanes de Tòquio i Osaka, les dues més grans del país. 

Per evitar noves onades de contagis, Abe ha cridat els japonesos a habituar-se a un «nou estil de vida», que inclou mantenir el distanciament interpersonal i l’ús habitual de mascaretes, a més d’una sèrie de directrius per a la reobertura de comerços, restaurants o instal·lacions públiques.