FOTOGALERIA

La nova normalitat, en imatges

Animals deambulant pel carrer, espais dissenyats per mantenir-se allunyat dels altres i vells costums adaptats als nous temps

220520 inventos ep / periodico

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

En el distòpic 2019 de ‘Blade Runner’, el replicant Roy Batty ja havia vist naus en flames més enllà d’Orió i raigs C brillar en la foscor a prop de la porta de Tannhäuser, però no va dir res d’haver vist nens danesos fent classe als estadis de futbol o cabirols, guineus i senglars campant al seu aire pels carrers de ciutats com Nova York. En aquest el nostre any real 2020, mil·lennistes, ‘boomers’, ‘zoomers’ i altres tribus d’aquest tros del multivers estan acumulant un volum d’experiències com per avorrir dues generacions de nets. 

En aquesta era batejada amb l’oxímoron de «nova normalitat» estem veient tota mena de situacions abans inversemblants. En una altra línia temporal, la pandèmia de la Covid-19 es podria veure com una trama de ciència-ficció d’allò més absurda. Per sort o per desgràcia, aquest és el present que ens ha tocat viure. I aquestes són algunes de les imatges que, ara per ara, ja podem emmarcar. 

El dia a dia 

Els nens van ser els primers a quedar tancats per la pandèmia. Ara, mentre es va cap a la desescalada, les escoles de tot el món intenten trobar fórmules per reprendre les classes sense exposar els més petits a un eventual contagi. Alguns centres ja experimenten amb lliçons fora de les aules per mantenir la distància de seguretat entre els alumnes. 

Un professor fa una classe a l’estadi alemany de Telia Parken, a Copenhagen, on els alumnes poden mantenir la distància de seguretat. / Thibault Savary (afp)

Mentrestant, a les grans ciutats continua regnant la calma. La desescalada avança lenta per evitar un rebrot dels contagis. I, en aquest context, no són pocs els animals que aprofiten per sortir a passejarLa pandèmia ens ha deixat imatges inèdites de paons deambulant pel Retiro de Madrid, senglars a tocar de les vivendes a Barcelona, cabres soltes per Chinchilla (Albacete), ànecs silvestres a les fonts de Roma o dofins nedant als solitaris canals de Venècia.

Un ànec solitari s’aventura a travessar un carrer desert a la localitat valenciana de Cullera, davant la nul·la presència de vianants a la ciutat / MIGUEL LORENZO

Les mascaretes s’han convertit en el nou símbol de seguretat col·lectiva. Les autoritats sanitàries insisteixen que utilitzar-ne és clau per prevenir la propagació de la pandèmia. 

Un home posa amb una mascareta amb un somriure amb bigoti estampat / Arun SANKAR (AFP)

Les instal·lacions humanes, mentrestant, continuen tancades. Durant aquestes setmanes, els teatres s’han traslladat a l’esfera virtual, oferint espectacles en línia. Les seves butaques esperen que el progressiu procés de desconfinament els torni, de mica en mica, el públic. Primer amb un terç de la seva capacitat i, més endavant, tornant a omplir la sala. 

Les butaques d’un dels grans teatres de Long Island, a Nova York, romanen tancades des de fa setmanes per la crisi del coronavirus / BRYAN R. SMITH (AFP)

Les noves normes de convivència en època de la Covid-19 obligaran, a partir de ja mateix, a adaptar molts dels antics costums a les excepcionals circumstàncies. La distància de seguretat s’imposa des dels espais tancats fins als oberts, on s’estan buscant solucions per indicar els límits de l’acostament físic. 

Un grup de fidels assisteix a les pregàries del Ramadà amb mascaretes i respectant la distància de seguretat / Mohamed Azakir (reuters)

En el transport públic, l’ús de les mascaretes s’ha convertit en un element obligatori. Però només amb això no n’hi ha prou. Ja són diverses les iniciatives que intenten marcar els límits per garantir els dos metres entre els passatgers.

En el transport públic de Jakarta (Indonèsia), els passatgers han de respectar la distància de seguretat seguint les etiquetes adherides als seients / Adi weda (efe / epa)

Les ciutats comencen a transformar-se de dalt a baix per fer front als nous reptes del distanciament social. 

El centre de la ciutat americana de San Francisco llueix seccionat per evitar les aglomeracions de persones sense llar / Justin Sullivan (AFP)

Oci en temps de virus

Prendre’s un respir en temps de pandèmia serà, sens dubte, diferent. L’hostaleria treballa a contrarellotge per adaptar les seves infraestructures a aquests temps. Alguns locals opten per reobrir ampliant la distància entre les taules. D’altres, busquen solucions imaginatives per protegir els clients d’un eventual contagi.

Uns comensals disfruten d’una copa de vi dins una estructura que evita el contacte amb l’exterior, en un restaurant de la ciutat alemanya de Hagen / FRIEDEMANN VOGEL (efe / Epa)

Els espais públics també intenten aclimatar-se a aquest nou context. A tot el món, parcs, passejos marítims i altres llocs d’oci es blinden per evitar les aglomeracions dels visitants

Un home llegeix el diari en un dels bancs del passeig marítim de Long Beach, a Nova York, on s’han clausurat alguns espais per garantir la distància entre les persones / ANDREW kELLY (REUTERS)

Algunes iniciatives pioneres per organitzar l’espai comencen a donar bons resultats. En general, tot apunta que la gent està respectant les indicacions per disfrutar de l’aire lliure mantenint la seguretat.

El Domino Park de Brooklyn, a Nova York, també està provant amb cercles dissenyats sobre el terra per delimitar l’espai / eduardo munoz (REUTERS)

Notícies relacionades

Un dels reptes imminents serà el de les platges. En aquests llocs, on el vaivé de les persones de l’aigua a la tovallola és incessant, la distància de seguretat podria no ser suficient. Algunes localitats estudien crear espais compartimentats i passadissos per accedir al mar. D’altres fins i tot plantegen estructures de plexiglàs.

Uns treballadors mesuren la distància de seguretat entre els para-sols a la platja italiana d’Òstia, a prop de Roma / cecilia fabiano (La presse / AP)

Mentre el món, de mica en mica, va aixecant les barreres, ja són molts els que especulen sobre com serà l’oci en un futur en què la por del contagi persistirà. Les iniciatives per reprendre la normalitat en els ambients festius són cadascuna més enginyosa. Només queda saber si funcionaran. 

Dos joves brinden des d’uns flotadors dissenyats per garantir la distància de seguretat, a Maryland (Estats Units) / kevin lamarque (reuters)