La tornada al bar després de 71 dies

Reobren les terrasses de la restauració a Barcelona amb l'entrada de la capital catalana en la fase 1

terrazas / periodico

5
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES

Propietaris de bars i restaurants de Barcelona s’afanyaven aquest diumenge a netejar el mobiliari exterior i disposar-lo segons les normes per acollir els primers clients, després de l’anunci aquest divendres de l’entrada de la capital catalana en la fase 1 de la desescalada del confinament. La meitat de les taules de l’aforament habitual de les terrasses dels bars i restaurants i a dos metres l’una de l’altra.  

A la plaça de la Sagrada Família, 21, Bismarck, al capdavant d’una de les franquícies de cafeteria 365, preparava la senyalització i els productes de desinfecció. «Haurem de desinfectar les taules i cadires després de cada servei, i també el lavabo», va dir. Sense turistes, confia en les ganes dels veïns, de qui passeja o surt a fer esport d’asseure’s a esmorzar o berenar.  

Des de la Rambla de Catalunya, 56, l’Ivan, propietari del bar cafeteria Rovica, disposava 6 de les 12 taules habituals de la seva terrassa. «Ningú ens ha dit res, només el gremi de restauració ens ha enviat indicacions, com que el cambrer que estigui dins no pot servir fora», va declarar.        

Pissarres amb els menús, cartes plastificades o d’un sol ús o codis QR per accedir a la carta evitaran els contactes, igual que la distància de seguretat. Hi haurà gel desinfectant al costat de les taules i per utilitzar abans i després d’anar al lavabo. El centenari Cafè de l’Òpera també adequava la seva terrassa, 5 taules en comptes de 10 i dues cadires per taula. La mítica cafeteria obrirà dimarts «per observar primer com es comporta la Guàrdia Urbana amb el control de les mesures a les terrasses», va explicar l’amo, Andreu Ros. Al seu establiment mantindran els preus de l’interior a la terrassa. «Fins que no puguem obrir a l’interior, fora tindrem els mateixos preus que dins», va afirmar, explicant també que serà un únic cambrer el que tocarà els diners i el canvi es tornarà dins un sobre. 

Treballadors del mític Cafè de l’Òpera, a la Rambla, traient cadires i taules per al muntatge de la terrassa. / SERGI CONESA

I les croquetes de Susana Ruiz, la propietària d’El Patán del Poble-sec, a partir d’avui també es tornen a servir a la terrassa del número 33 del carrer de Blai. «Em fa feliç que la nostra clientela sigui del barri i zones pròximes. Durant aquesta etapa del ‘take away’, molta gent ens donaven molts ànims». Fruit de la incertesa i dubtes sobre la normativa, s’ha creat un grup de Bars del barri (es comuniquen per mail i Telegram), que ja compta amb més de 40 d’inscrits, entre els quals hi ha El Patán.  

Al barri de Sant Antoni, l’amo del Bar Calders (Parlament, 25), Marc Lamarca, recollia aquest cap de setmana reserves de clients enviades per WhatsApp, tal com va demanar a les xarxes socials, per evitar aglomeracions i haver-se d’esperar per a les cinc taules, amb un màxim de 20 persones, que tindran. «Tenim prou espai per ampliar, però el telèfon per sol·licitar-ho s’activa aquest dilluns i no sabem quant tardarà a tramitar-se el permís». Amb ganes de tornar a veure els seus clients, el Marc, que porta el bar amb el seu pare, Ramón, han preparat el gintònic del confinat, a cinc euros, amb un euro de donació per a l’oenagé del barri de Sant Antoni, De veí a veí. «Tot això està sent molt complicat, moltes normes, mascaretes per treballar, distància entre tothom i les reserves, que és la cosa més antibar que hi ha. Però és més per donar un servei i tornar a veure’ns, per sobreviure i arrencar la maquinària», declara Lamarca.

Obres sense acabar

Des de l’avinguda de Gaudí, el Baptiste, amo del restaurant El Piso Bar, on aquests dies han estat preparant menjar per emportar, elucubrava com muntar dues taules a la vorera, ja que està totalment aixecada per unes obres de l’ajuntament que, malgrat un cartell que anuncia ben clar el seu acabament aquest diumenge, 24 de maig, seguia inacabada i l’enorme solc envoltat de tanques. «Nosaltres paguem els impostos i, si fallem en alguna cosa, ens arriba la multa immediatament, però mira això, demà no sé com posaré les dues taules sense molestar els veïns», es preguntava el Baptiste. 

Una mica més avall, a la mateixa avinguda de Gaudí, la Sara i el Toni també s’escarrassaven a preparar-ho tot per tornar a servir plats aquest dilluns, tot i que sigui només a quatre taules, la meitat de les que tenen normalment a la terrassa. «Ja portem dues o tres setmanes netejant a fons i preparant la ubicació de l’hidrogel», expliquen des de la Braseria Cal Ramon, amb especialitat de carns i verdures a la brasa. Han hagut de fer un erto del personal i, de moment, com que són parella, confien a poder-lo portar sols aquests primers 15 dies.

Notícies relacionades

A prop, el Sebas i la Carmen del bar Sorio, que és la seu barcelonista de la Penya Cor Culé, al carrer d’Indústria, 120, des de dissabte ja tenien ben netes les cadires i les dues taules que podran muntar, de moment, a la terrassa. A l’interior, s’ocupaven de netejar i preparar els productes de desinfecció. El Sebas escrivia en una pissarra la seva oferta de productes, menú diari i entrepans i l’advertència: «Només servei terrassa i emportar. Temps màxim consumició 20 minuts». Molt a desgrat, comentava, així s’assegurava de no haver d’acumular cua per prendre un cafè, esperant que la gent se solidaritzi amb les seves mesures excepcionals. També lamenta la desinformació i el que llegeixen com un gran maltractament del consistori a les terrasses de la ciutat. «Ja em diran qui els pagarà el que estem deixant nosaltres en impostos. Més de mil euros anuals un petit espai a la vorera com el nostre en un barri, ara multiplica-ho per totes les terrasses de la ciutat i més les del centre, que seran molt més cares, quants ingressos i, no obstant, com ens volen fastiguejar», diu l’amo del bar Sorio. «La gent vol anar als bars i asseure’s en una terrassa, és signe de llibertat i tranquil·litat, i més ara després de tant temps a casa», afegia.

Un treballador del bar Rovica de la Rambla de Catalunya, 56, prepara la terrassa per reobrir-la aquest dilluns. / sergi conesa

Hotels

Mampares de metacrilat a la recepció, senyalització de distància a terra, comandaments de TV plastificats, facturació amb el mòbil i esmorzars a l’habitació, són les mesures més destacables als hotels que a partir d’avui obren a Barcelona. El sector no espera superar el 5%, confien que la restricció de la mobilitat entre províncies s’aixequi ben aviat i la reactivació del turisme estranger a partir del 22 de juny, tot i que assumeixen que aquest any el negoci està perdut.