BRESSOL DE LA PANDÈMIA

La província xinesa de Hubei reprèn l'activitat després de la quarantena

Les autoritats han aixecat les restriccions de viatge i tornen a funcionar el servei ferroviari i els autobusos urbans

52916239 60

52916239 60 / NOEL CELIS (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El tren que va sortir la mitjanit de dimarts de Huanggang certifica la victòria de Hubei contra el coronavirus. A bord hi viatjaven 1.133 treballadors amb destinació a Guangdong, la província oriental que concentra el gruix de la indústria manufacturera. També resumeix les preceptives precaucions en la tornada a la feina: el tren va arribar sense escales a Guangzhou, la capital provincial, i els treballadors van ser conduïts en autobusos sense dilació fins a les fàbriques de Shenzhen i altres ciutats. «Reprendre la producció és urgent», afirmava aquest matí el ‘Diari del Poble’.

Hubei ja no és una gàbia. Els seus 60 milions d’habitants poden moure’s des d’avui per tot el territori, sempre que els seus mòbils reflecteixin el codi verd que els acredita com a sans. El transport públic torna a circular, han obert les estacions de trens, els primers vols són imminents i s’han aixecat de carreteres i ponts els punts de control. Uns 800 pequinesos que van quedar atrapats en el confinament durant les vacances de Cap d’Any han tornat a la capital i en les pròximes hores els seguiran 20.000 estudiants i treballadors més. Només els centres educatius segueixen tancats i sense data de reobertura. Queden enrere més de dos mesos de dolorosa i estricta quarantena. A Wuhan, la seva capital, les restriccions s’allargaran  fins al 8 d’abril.

230320 freewuhan 16 9 elperiodico / periodico

Província clau

La visita a Hubei del president, Xi Jinping, va remarcar dues setmanes enrere la urgència per recuperar la normalitat. Les autoritats van ordenar la reobertura de fàbriques, processadors d’aliments i altres negocis essencials. La província és clau en l’economia nacional. Ocupa el centre d’un eix horitzontal entre Chengdu i Xangai i del vertical que formen Pequín i Hong Kong: per allà passa el gruix de les mercaderies i treballadors de la Xina central. A Wuhan, coneguda com la Detroit xinesa, fabriquen rutilants firmes automobilístiques com Renault, Honda, Nissan o Peugeot-Citroen, en aliances amb el gegant nacional Dongfeng. La majoria de les plantes ja van començar a operar la setmana passada.

Notícies relacionades

La quarantena ha laminat sectors com el lleure i el turisme, i la por del contagi no en suggereixen un repunt ràpid. Pequín ha aprovat una bateria de mesures per a la indústria que inclouen crèdits tous, abaratiments de l’energia i exempcions i rebaixes fiscals. Al Govern l’inquieta que la fallida de petites i mitjanes empreses dispari l’atur i estimuli els desordres socials.

Mesures de prevenció

El recompte de contagis segueix la dinàmica de l’última setmana. L’absència d’infeccions locals certifica que el virus ha quedat extingit del país mentre que els 47 casos importats per viatgers remarquen l’amenaça externa. L’espectacular caiguda dels contagis a la Xina quan altres països es veuen desbordats per la crisi ha generat suspicàcies. El primer ministre, Li Keqiang, ha recordat aquest matí als governs locals l’exigència d’honestedat i ha amenaçat els que «falsegen les dades per mantenir el zero en els registres». Li també ha afirmat que és improbable que el Covid-19 desaparegui com el SARS, motiu pel qual les mesures de prevenció, detecció, aïllament i tractament seguiran vigents.  

‘Coronavirus avui’

Subscriu-te a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions

Temes:

Xina Coronavirus