DESPRÉS DE DOS MESOS I MIG CONFINATS

Wuhan (Xina) aixecarà el 8 d'abril la quarantena pel coronavirus

La ciutat de Wuhan aixecarà el confinament el 8 d'abril i la província de Hubei aquest dimecres

Per poder sortir, els ciutadans necessitaran un 'codi QR de salut verda'

8d42eb89-199c-497b-80a8-9689449e1013-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Des del front xinès arriben despatxos esperançadors. Avui s’obre el forrellat per als 60 milions d’habitants de la província de Hubei. A la seva capital, Wuhan, hauran d’esperar fins al 8 d’abril. La caiguda dels contagis al bressol del coronavirus permetrà que un dels pulmons econòmics del país respiri.

Wuhan va avançar el que esperava al món. Hospitals embotits, pacients desatesos, metges desbordats, escassetat de material de protecció... I una estricta i trasbalsadora quarantena que ha tensat la paciència confuciana. Sense passejar el gos, sense baixar a comprar, sense treballar si no és des de casa. Un confinament sense fissures que des d’Occident es desdenyava com a contrari als drets humans i ineficaç i que ara mostra els seus fruits. També Wuhan avança ara al món que, com s’escolta a la Xina, mai falta a la seva cita la primavera després de l’hivern.

Liu, inversor de 35 anys, amb prou feines ha baixat un grapat de vegades al garatge per encendre el motor del seu vehicle. «Has d’aprofitar per escriure, llegir o practicar qualsevol activitat que et tingui distret», proposa com a recepta. «No sé si estic cansat o eufòric, de fet no sento res en aquests moments. No he planejat res en especial quan surti, només vull anar a treballar i que torni la normalitat d’una vegada». Al seu fill, afegeix, li ha promès que aniran a Disneylandia a Xangai i pujaran al tren de velocitat Maglev.

Tancament relaxat

El tancament s’ha relaxat en els últims dies a Wuhan. Els que viuen en urbanitzacions sense contagis registrats en dues setmanes ja poden sortir tot i que evitant les aglomeracions. Els habitants de Hubei hauran de mostrar als seus mòbils el codi verd que els acredita com a lliures de contagi quan superin els límits provincials. També hauran d’escanejar els codis QR perquè, en cas d’infecció, puguin ser identificades totes les persones amb qui van estar en contacte.

A Wuhan, paradigma de la devastació al gener, s’acumulen bones notícies en les dues últimes setmanes. La caiguda en picat dels contagis, tot just un en els últims cinc dies. La visita del president, Xi Jinping, per certificar que la victòria era pròxima. La sortida del personal mèdic arribat des de tot el país amb el deure complert. Les insistents directrius per reprendre l’activitat econòmica. Més d’un miler de treballadors van arribar la setmana passada a l’estació de tren de Wuhan i dos constructors d’automòbils, Dongfeng Toyota i Dongfeng Motor, produeixen amb normalitat des de dilluns.

L’aixecament de la quarantena és una urgència econòmica i mèdica. «Molts han estat confinats durant més de 60 dies i això pot provocar seriosos problemes de salut mental», assenyala Qin Qianhong, professor de la Universitat de Wuhan, al diari South China Morning Post.

Notícies relacionades

El país brega ara amb un retorn a la feina que podria arruïnar els esforços. És un risc mínim i obligatori, suggereix el diari ‘China Daily’: «Mantenir les restriccions de moviment ara provocaria més mal que bé», afirma. El primer ministre, Li Keqiang, declarava avui que la propagació domèstica ha sigut «pràcticament erradicada» però persisteix el risc de focus esporàdics.

Inquieta ara el flux de «refugiats mèdics». Són els milions de xinesos que tornen de països fuetejats pel coronavirus i que arruïnen les estadístiques oficials. Dels 78 contagis registrats ahir, només quatre són locals. La resta corresponen a viatgers i 31 van ser detectats a Pequín.