Zelenski torna a l’optimisme amb la promesa d’armes per a Ucraïna

Zelenski torna a l’optimisme amb la promesa d’armes per a Ucraïna
1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Volodímir Zelenski, president d’Ucraïna, comença a recuperar l’optimisme i la seguretat que va exhibir els primers mesos després de la invasió de l’Exèrcit rus. En un missatge difós per la xarxa social X, el mandatari es va congratular ahir pels resultats de la reunió del denominat Grup de Contacte, on els aliats europeus van formular nous compromisos d’enviaments d’armes, mentre es va mostrar convençut que l’Exèrcit del seu país pot fins i tot recuperar la iniciativa al camp de batalla si és ben proveït amb material bèl·lic des de la UE i els EUA.

Són dues les bones noves rebudes pel cap de l’Estat ucraïnès des de la base de Ramstein, quarter general de les Forces Aèries dels EUA a Europa, on se celebren des de fa dos anys les trobades dels aliats del país eslau. D’una banda, els míssils de llarga distància, és a dir, ATACMS, SCALP i Storm Shadow, subministrats respectivament pels EUA, França i el Regne Unit. "Cap part del territori ucraïnès ocupat ha de continuar sent segur per a l’ocupant", va advertir.

Línies de comunicació

Notícies relacionades

Aquesta novetat té molta importància per a les capacitats futures de l’Exèrcit ucraïnès, ja que li permet fins i tot amenaçar les línies de comunicació que recorren el corredor terrestre entre el Donbàs i Crimea, una mica fora del seu abast fins al moment, i fins i tot el pont sobre l’estret de Kertx, que comunica la península ocupada i el territori de la Federació Russa. Precisament, la continuïtat terrestre entre els dos trossos de territori ucraïnès sota control de Rússia des de 2014 constitueix fins ara l’únic èxit de la invasió russa iniciada el febrer de 2022.

En segon lloc, el mandatari ucraïnès va celebrar la imminent arribada de sistemes antiaeris que permetran erigir un escut eficaç contra els atacs russos al seu país.