INVESTIGADOR DE LA TRAMA RUSSA

Trump va pressionar Austràlia perquè l'ajudés contra el fiscal Mueller

El president volia desacreditar la investigació sobre els seus vincles amb Rússia en la campanya contra Hillary Clinton

zentauroepp50079592 washington  united states   11 07 2019    file    us preside190927144530

zentauroepp50079592 washington united states 11 07 2019 file us preside190927144530 / MICHAEL REYNOLDS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president nord-americà, Donald Trump, va pressionar el primer ministre australià, Scott Morrison, per facilitar la investigació del fiscal general William P. Barr que segons la Casa Blanca podria desacreditar la investigació del fiscal especial Robert Mueller sobre la ingerència russa en les eleccions presidencials nord-americanes del 2016, segons ha revelat aquest dilluns The New York Times. 

El diari, que es recolza en el testimoni de dues fonts oficials anònimes, afirma que la trucada es va produir en les últimes setmanes i que Trump va demanar ajuda explícitament a Morrison. A més, va classificar el document de la transcripció de la trucada perquè només un reduït nombre de persones hi tingués accés, una estratègia similar a la que va desenvolupar amb les trucades al president d’Ucraïna que han provocat l’inici d’un procés de destitució al Congrés (‘impeachment’). 

La conversa, segons el diari nord-americà, «mostra fins a quin punt Trump veu el fiscal general com un soci crític en el seu objectiu per mostrar que la investigació de Mueller té orígens partidistes i corruptes, i fins a quin punt Trump veu la investigació del departament de justícia com un mitjà potencial de guanyar influència sobre els aliats més pròxims dels EUA [...] i per als seus interessos polítics personals».

Llista de països

Barr hauria demanat a Trump que parlés amb Morrison, segons una de les fonts, perquè Austràlia hauria informat l’FBI nord-americà que el Govern rus va insinuar a la campanya de Trump que podria publicar informació nociva per al seu rival, Hillary Clinton. 

Notícies relacionades

El diari explica també que Barr va viatjar a Itàlia la setmana passada per entrevistar-se amb funcionaris italians als quals hauria preguntat sobre la seva cooperació per filtrar documents relacionats amb les eleccions del 2016. És a dir, segons el rotatiu, si els italians havien tingut una cosa a veure amb el filtrat d’informació que pogués beneficiar o perjudicar Trump. O també, si com suggereix la propaganda republicana, si l’administració Obama havia enviat el polític australià Alexander Downer a espiar en la campanya de Trump per ajudar que guanyés Hillary.

El rotatiu també comenta que Barr havia assistit al sopar que Trump va donar al ‘premier’ australià a la Casa Blanca fa un mes i que el president estava molt content que el seu fiscal «hagués decidit investigar» el Regne Unit, Austràlia i Ucraïna, dels quals sospitava que havien intentat sabotejar la seva elecció, i per això li havia donat amplis poders per accedir a informació classificada que pogués desmuntar els arguments de Mueller.