Mor John Pinto, indi americà i "conversador" de codi secret en la segona guerra mundial

El senador per la 'nació dels navaho' va treballar amb l'Exèrcit dels Estats Units en les comunicacions al Pacífic contra el Japó

pinto

pinto

1
Es llegeix en minuts
Afp

John Pinto, un senador indi americà i un dels últims "conversadors de codi", ha mort als 94 anys. Els nadius americans van jugar un paper decisiu durant la segona guerra mundial.

Aquest home procedia d’una família de pastors i va ser elegit senador per una circumscripció que incloïa part de la 'nació dels navaho', la gran reserva de la tribu a què pertanyia. La llegenda afirma que el dia de la seva primera investidura, el 1977, John Pinto va arribar al Senat de Nou Mèxic fent autoestop, i que en una altra ocasió un altre senador, Manny Aragon, es va fer càrrec d’ell en una tempesta de neu.

Compromès amb els marines, es va integrar, durant la segona guerra mundial, amb els "conversadors de codis", un grup de soldats indis americans utilitzats per a les comunicacions al front del Pacífic. La idea havia sigut provada amb èxit durant la primera guerra mundial pels nord-americans a França, abans que el sistema es desplegués a gran escala durant el conflicte amb el Japó.

Inspirat en les llengües índies

Notícies relacionades

El codi utilitzat es va inspirar en les llengües índies, molt poc conegudes fora dels Estats Units i que els japonesos van tenir molts problemes per desxifrar, a diferència de tots els anteriors codis nord-americans, que sí que van aconseguir descodificar.

El paper i la importància d’aquests "codificadors" navaho, comanxes, hopis o meskwakis van ser reconeguts molt tard pels Estats Units. El 1970 es va dur a terme una política d’erradicació de la cultura nativa americana. Si els navaho eren honrats el 2000, els veterans d’altres tribus van haver d’esperar fins al 2013 per rebre la Medalla d’Or del Congrés. El president de la 'nació dels navaho', Jonathan Nez, va retre homenatge a John Pinto en el seu compte de Twitter, saludant "un servent de l’Estat, un parlador de codi i un home vinculat a la seva família".