crisi a venezuela

Amb el suport de Putin, Maduro diu que no renunciarà mai

Després de parlar 20 minuts amb el líder rus, va anunciar que la justícia actuarà després de l'autoproclamació de Guaidó com a president

Els EUA afirmen que mantindrà el seu personal diplomàtic malgrat l'expulsió decretada per Caracas

zentauroepp46688267 venezuelan defense minister vladimir padrino lopez  c  deliv190124200443

zentauroepp46688267 venezuelan defense minister vladimir padrino lopez c deliv190124200443 / LUIS ROBAYO

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Veneçuela és el regne de l’excepcionalitat. El país on augmenten el salari un 300% i immediatament perd el seu valor, té dos presidents que reivindiquen alhora la seva legalitat ¿Per quants dies? Nicolás Maduro va parlar 20 minuts amb Vladimir Putin i després va dir que “no renunciarà mai”. Maduro va dir que el líder rus li va transmetre la seva solidaritat “invariable, ara més que mai”, i ell li va assegurar que “està en marxa una gran provocació” encapçalada per un Donald Trump “amb la seva bogeria de creure’s policia del món”. El recolzament de Putin i el xinès, emfàticament agraït, així com el de Turquia, Síria i l’Iran, van arribar després que Juan Guaidó, la màxima autoritat de l’Assemblea Nacional (AN, Parlament), es va autoproclamar “encarregat” del Poder Executiu. Guaidó, que va ser reconegut per la Casa Blanca, va dir haver pres el comandament en nom de la legislatura i amb l’argument que Maduro ha violat dos articles constitucionals que el converteixen en“usurpador”.  La cúpula militar va emetre l’altra senyal que esperava “el president obrer”: considerar-lo autoritat legítima. Els uniformats hi van afegir un matís. Van demanar un diàleg amb l’oposició perquè “la guerra civil no solucionarà els problemes”.

El Tribunal Suprem (TSJ) ha ratificat que l’AN està en desacatament i ha ordenat a la fiscalia actuar en conseqüència Maduro va demanar justícia davant l’actitud“extravagant”de l’autoproclamació. “¿On s’ha vist, això? Al president l’elegeixen als Estats Units i juramenta al carrer. Volen desmembrar la nació”.¿Què passaria si dona llum verda per dissoldre el Congrés? Aquesta ordre pot desencadenar una reacció política pitjor. No obstant, Maduro tampoc pot quedar-se de braços plegats mentre que part del món li atorga a Guaidó les credencials de cap d’Estat interí.

Hora de definicions

No hi pot haver coexistència. L’oposició ja va posar nom a aquesta lluita:“batalla decisiva”.  Creu que la sortida de Maduro és inexorable per l’agreujament de la crisi econòmica i el nou context mundial. No obstant, mentre la cúpula castrense el recolzi, els desitjos de la dreta, el centre i el chavisme descontent no es correspondran amb la realitat. Guaidó vol seduir-los. El ministre de Defensa, el general Vladimir Padrino López, ha advertit aquest dijous que “des de fa temps” es forja una conjura entre la “dreta” i “els agents imperials”.  El general de Divisió, Jesús Alberto Milano Mendoza, va ser comandant del regiment de la Guàrdia d’Honor Presidencial durant el govern d’Hugo Chávez. El van donar de baixa en el 2018 acusat de “mantenir una conducta ambigua”. Milano Mendoza ha assegurat que, si els alts oficials no prenen una iniciativa contra Maduro,“ho faran els seus subalterns”. Fins al moment no ha passat.

Ofensiva dels EUA

Notícies relacionades

La ruptura de relacions de Veneçuela amb els EUA és un altre punt d’inflexió. Maduro va dir dimecres que tot el personal diplomàtic ha d’abandonar el país en 72 hores. Diumenge no hauria de quedar ningú. “Han de complir l’ordre en virtut del dret internacional”, va dir Maduro. El secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo, no només va qualificar Maduro d’“expresident” sense autoritat per trencar vincles. Va assenyalar, a més, que Guaidó “ha convidat la nostra missió a quedar-se” ¿Quin serà la resposta de Caracas, més enllà de la retòrica? Existeix una dada a tenir en compte: Els EUA són el client més important del petroli veneçolà i, alhora, el principal subministrador de la gasolina que consumeix el seu circumstancial antagonista polític.

Pompeo ha anat a l’Organització d’Estats Americans (OEA) a demanar afegir-se a Trump. A més, ha demanat a les forces de seguretat que vetllin per la seguretat de Guaidó. Washington ja ha promès al president de l’AN ajuda humanitària: 20 milions de dòlars. L’FMI s’inclinarà per Guaidó. Mèxic i l’Uruguai han demanat una sortida negociada. “Aquest és el camí: parlar, sentir-nos, entendre’ns”, va dir Maduro. Però “negociació” és, a hores d’ara, una paraula desconeguda per als homes que vetllen les seves armes.