crisi al país caribeny

Els veneçolans emigren per «moda» i «estatus», diu el chavista Diosdado Cabello

El president de l'Assemblea Nacional Constituent diu que l'emigració massiva és conseqüència d'«un gran pla de desestabilització mental» ordit per la dreta

zentauroepp28577335 venezuela s president nicolas maduro  r  and national assemb180910113433

zentauroepp28577335 venezuela s president nicolas maduro r and national assemb180910113433 / HANDOUT

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del’Assemblea Nacional Constituent (ANC), Diosdado Cabello, va assegurar ahir que els veneçolans que han emigrat els últims anys ho han fet per “moda” i perquè “semblava que donava estatus” a les famílies tenir integrants a l’estranger.

"Van agafar una moda terrible (...) semblava que donava estatus (dir) 'jo tinc un fill que se’n va anar per al Perú, el meu germà se’n va anar a Colòmbia', [emigrar] es va convertir en una moda", va dir el dirigent chavista diumenge durant una jornada del tercer congrés de la joventut del partit de govern (PSUV).

Segons Cabello, els qui han emigrat ho han fet influïts per “un gran pla de desestabilització mental” ordit per la dreta, un sector que el chavisme governant acusa de gairebé tots els mals del país, mentre va negar que hi hagi una “fuga de cervells” –professionals– perquè, va asseverar, “els millors” s’han quedat a Veneçuela.

“Els millors són aquí, lluitant cada dia, treballant cada dia, no rendint-se ni un instant”, va dir.

Escassetat i hiperinflació

Segons el Parlament, de majoria opositora, prop de 4 milions de veneçolans han emigrat els últims anys per escapar-se de la greu crisi econòmica i política que travessa el país, i que es reflecteix en escassetat i hiperinflació.

El massiu desplaçament de veneçolans genera preocupació a diversos països de la regió i ha provocat que l’Organització d’Estats Americans (OEA) hagi creat un grup de treball dedicat a aquests immigrants que estarà dirigit per l’exalcalde veneçolà David Smolansky.

El Govern de Maduro ha dit les últimes setmanes que aquest flux migratori és normal i ha denunciat campanyes de xenofòbia contra veneçolans a països com Colòmbia i el Perú, els governs del qual són crítics amb Veneçuela.

Notícies relacionades

Veneçuela, a més, ha posat en marxa un pla per ajudar en el retorn a milers de veneçolans que, assegura, sol·liciten recolzament a les ambaixades.

Cabello va demanar dilluns de la setmana passada als veneçolans que han emigrat que tornin al seu país, on va dir hi ha “un govern responsable”, així com treball i “oportunitats per a tothom”.