TIROTEIG A CARACAS

Diversos morts en l'operació de captura del policia antichavista que va segrestar un helicòpter

En l'operatiu hi moren dos agents de la Guàrdia Nacional i un nombre indeterminat del grup armat liderat per Óscar Pérez, l'exagent que va metrallar des de l'aire el Ministeri de l'Interior el mes de juny passat

aaaa

aaaa

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Les autoritats veneçolanes han donat per desarticulat el grup armat que lidera Óscar Pérez, el policia i pilot rebel veneçolà que va segrestar un helicòpter des del qual va metrallar el Ministeri de l'Interior el mes de juny passat, després que s'hagi registrat un llarg tiroteig al barri popular de Junquito, al nord-oest de Caracas, en un operatiu dissenyat per capturar Pérez. L'enfrontament s'ha saldat amb dos agents de la Guàrdia Nacional morts i un nombre no determinat de persones del grup insurgent. 

El Govern ha informat, a més, de la detenció de cinc persones, sense especificar si Pérez està entre els morts, els arrestats o si ha aconseguit escapar-se del setge policial. L'oenagé Observatori Veneçolà de Conflictivitat Social (OVCS) ha criticat amb duresa l'operatiu i en el seu compte de Twitter ha escrit:  "Possible execució extrajudicial durant la detenció del pilot Óscar Pérez".

“L'home més buscat pel Govern”, tal com l'havia qualificat el diari 'El Nacional', va passar a la clandestinitat després de portar a terme l'espectacular acció contra l'edifici públic i des d'aleshores es va dedicar a fer crides permanents per les xarxes socials a enderrocar el president Nicolás Maduro. En la seva última intervenció abans de ser encerclat per la Policia Nacional Bolivariana (PNB), les Forces d'Accions Especials i la Guàrdia Nacional (GN), Pérez --qualificat de "terrorista" per les autoritats-- va expressar el seu rebuig a la possibilitat d'una sortida negociada a la crisi política entre el chavisme i l'oposició. 

Notícies relacionades

Pérez, alhora model i actor de cine, ha trasnformat l'operació de la seva captura en una mena de 'reality show', al retransmetre l'operació a través del seu compte d'Instagram. “Estem negociant, no volem fer front a funcionaris de pas, n'hi ha uns quants de coneguts, som patriotes, som nacionalistes”, ha dit en un vídeo. "Per als que han tingut dubtes aquí estem lluitant, ens han disparat, estem arraulits, però ja estem negociant amb els funcionaris, els fiscals", ha continuat Pérez. Diosdado Cabello, un dels homes forts del chavisme, ha criticat la cobertura de l'operatiu per part dels mitjans de comunicació a través del pilot rebel. “Defensen el terrorista a la desesperada”, ha afirmat. 

Segons un comunicat del Govern, els “terroristes” que seguien Pérez estaven “fortament armats amb armament d'alt calibre” i  “han obert foc contra els funcionaris encarregats de capturar-lo”. A l'intentar fer detonar un vehicle carregat d'explosius s'han produït els decessos dels efectius que els perseguien. “Els nostres efectius han estat traïdorament atacats pels violents quan s'estava negociant les condicions per a la seva entrega i resguard. Els integrants d'aquesta cèl·lula terrorista que han fet resistència armada han estat abatuts i cinc criminals han sigut capturats i detinguts”. No s'ha precisat el nombre d'aquestes baixes. El Programa Veneçolà d'Educació --Acció en Drets Humans (Provea)-- ha dit que el Govern “és responsable de la vida i integritat” de Pérez, que “ha manifestat la intenció d'entregar-se a les autoritats”.