CRISI A CARACAS

Veneçuela, a un pas de la suspensió de pagaments

El Govern de Maduro busca un nou acord amb els creditors enmig de les pressions de Trump

mbenach40933274 people queue to pay for their fruits and vegetables at a str171113185631

mbenach40933274 people queue to pay for their fruits and vegetables at a str171113185631 / MARCO BELLO

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El fantasma de la suspensió de pagaments sobrevola una Veneçuela que no pot sortir del seu laberint financer. L’enfonsament del preu del petroli i de l’economia veneçolana aquests últims anys han col·locat el país a un pas de la bancarrota. Es viuen hores crucials a Caracas, on se celebra una reunió amb creditors que ja va començar ahir. El Govern vol reestructurar el seu enorme deute extern enmig de pressions, maniobres especulatives i poca confiança en la sortida d’aquesta crisi. Divendres van vèncer 81 milions de dòlars en concepte d’interessos del bo Pdvsa 2027 (Petróleos de Venezuela SA) i les autoritats no van confirmar el desemborsament.

Ahir mateix s’havien de pagar 200 milions de dòlars més. I no només això: encara falten cancel·lar en el que queda de novembre i desembre almenys 1.470 milions de dòlars. D’aquí que les agències Fitch, Standard and Poor’s i Moody’s rebaixessin la qualificació del deute veneçolà, donant per fet que la suspensió de pagaments serà inevitable.

«Han jugat a fer que Veneçuela es declari en bancarrota. Mai. La bancarrota mai arribarà a Veneçuela. Veneçuela sempre tindrà una estratègia clara i ara la nostra estratègia és renegociar i refinançar tot el deute», va dir diumenge Nicolás Maduro. El president va fonamentar el seu optimisme en el fet que el 91% dels posseïdors de bons veneçolans van decidir negociar.

NEGOCIADORS PROHIBITS / Diversos analistes financers desconfien d’un res­ultat positiu d’aquesta cita degut a un factor determinant: les sancions dels EUA contra el Govern chavista prohibeixen als seus inversionistes negociar deute veneçolà. El 70% dels creditors són nord-americans i canadencs. El diari El Nacional afegeix una altra complicació. Maduro va nomenar com a principals negociadors el vicepresident Tareck El-Aissami i el ministre de Finances Simón Zerpa. L’Administració de Trump va sancionar aquests dos funcionaris i va prohibir als seus ciutadans qualsevol tracte amb tots dos.

El món de les finances té un ull posat a Caracas i un altre a Manhattan. L’Associació Internacional de Swaps i Derivats (ISDA) s’ha de pronunciar sobre el retard en el pagament de 1.161 milions de dòlars del bo 2017 de la petrolera Pdvsa. Les autoritats veneçolanes asseguren haver realitzat el dipòsit dies enrere. Però els creditors no van confirmar aquesta transferència.

GUERRA FINANCERA / La ISDA podria declarar que Veneçuela no ha complert amb les seves obligacions. Pel chavisme, les qualificadores de risc són part de la «guerra financera» que Trump va llançar fa mesos. Els seus auguris, sosté Caracas, no tenen credibilitat. L’oposició, per la seva part, creu que Veneçuela està atrapada en un carreró sense sortida en la mesura en què no modifiqui la seva política econòmica, monetària i fiscal.

«Per a un refinançament eficient es necessita un pla eficient», va dir el consultor Asdrúbal Oliveros. El diputat de la Mesa d’Unitat Democràtica (MUD) José Guerra va considerar pel seu costat que és indispensable aturar la caiguda en la producció petrolera. Veneçuela és dependent del cru que ven. No obstant, l’OPEP va advertir que l’octubre passat va extreure menys de dos milions de barrils diaris, el seu nivell més baix en gairebé tres dècades.

Notícies relacionades

Bona part dels dòlars derivats de les exportacions s’han destinat sistemàticament al pagament del deute i els seus interessos. Segons Maduro, els últims quatre anys s’han destinat 71.700 milions de dòlars per cancel·lar aquests compromisos. En aquell període, la caiguda de l’economia va ser del 36%. Les importacions van caure (només el 2016) el 52%.

Després de derrotar la MUD en les eleccions de governadors, Maduro confia que també sortirà victoriós de les negociacions amb els creditors, que també inclouen, en altres reunions, xinesos i russos. Si això passés, adverteixen diversos analistes, serà una altra vegada a un preu ruïnós.