Hollande demana un pla per protegir les eleccions franceses de ciberatacs

El president reclama mesures davant el temor que Rússia intenti influir en els comicis

zentauroepp37295126 french president francois hollande leaves after visiting the170215122956

zentauroepp37295126 french president francois hollande leaves after visiting the170215122956 / GONZALO FUENTES

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

El risc de veure la campanya electoral francesa entelada per atacs informàtics, com va passar als Estats Units, preocupa l’Elisi. El president François Hollande va demanar ahir –a un Consell de Defensa destinat a analitzar les amenaces potencials a la seguretat que envolten els comicis presidencials– adoptar mesures específiques davant d’eventuals ciberatacs.

Segons el portaveu de l’Executiu, Stéphane Le Foll, Hollande ha encarregat un informe sobre aquest tipus d’amenaces que haurà de tenir sobre la taula el 24 de febrer, quan se celebri el pròxim Consell de Defensa. «Les activitats dels hackers han augmentat», va reconèixer Le Foll.

Conscient d’aquest tipus de riscos, l’Agència Nacional de Seguretat de Sistemes d’Informació (ANSSI)

ha anat rebent des de l’octubre passat representants dels partits polítics que concorren als comicis, que se celebraran el 23 d’abril i el 7 de maig, per orientar-los sobre com protegir-se de possibles atacs. Només el Front Nacional ha rebutjat aquest assessorament.

L’OMBRA DEL KREMLIN

Encara que l’Elisi no hi posa nom, els serveis secrets francesos estan convençuts que Rússia està darrere de fenòmens anàlegs als que es van veure en la campanya electoral que va culminar amb la victòria de Donald Trump als Estats Units.

Si allà es van piratejar els ordinadors del Partit Demòcrata, a França és sobretot En Marxa, la formació del candidat liberal Emmanuel Macron, la que ha denunciat la propaganda en contra seu de mitjans afins al president Vladímir Putin. L’equip de Macron acusa Moscou de voler afavorir François Fillon i Marine Le Pen, ja que el candidat de la dreta i la líder ultradretana són partidaris que hi hagi més acostament a Rússia.

La setmana passada, Macron, ben situat en aquest moment per disputar el poder a Le Pen en una segona volta, va tallar d’arrel els rumors difosos a través de webs de propaganda russa sobre una relació amb el president de la ràdio pública francesa, Mathieu Gallet. Richard Ferrand, secretari general d’En Marxa, també ha denunciat atacs des de Rússia contra el sistema informàtic de Macron.

El Kremlin ha negat tenir res a veure amb els rumors que recorren la xarxa i ha qualificat d’«absurdes» les acusacions d’ingerència en la campanya francesa. «No tenim ni hem tingut la intenció d’interferir en els afers interns d’un país, i menys en el seu procés electoral», ha dit la presidència russa.

Notícies relacionades

ALERTA MÀXIMA PER TERRORISME

Als actes de pirateria a internet se suma el risc d’un atemptat terrorista. Dies després d’haver-se avortat un atac imminent amb la detenció de quatre persones a Montpeller, el Consell de Defensa va acordar mantenir un elevat nivell de vigilància i estrictes mesures de seguretat. França viu en estat d’emergència des dels atemptats de novembre del 2015 a París.