pirateria informàtica

El Regne Unit reforça la lluita contra els ciberatacs amb un nou centre de seguretat

Londres responsabilitza Rússia de l'augment dels incidents de pirateria informàtica

undefined37290086 britain s queen elizabeth arrives to officially open the nat170214141314

undefined37290086 britain s queen elizabeth arrives to officially open the nat170214141314 / HANNAH MCKAY

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Regne Unit ha reforçat la seva defensa contra la pirateria a internet amb un nou centre especial per blindar-se davant els ciberatacs, especialment de potències com Rússia. La reina Isabel II ha fet aquest dimarts la inauguració oficial al barri de Victoria, a Londres, del National Cyber Security Centre (NCSC), ”que farà del Regne Unit un objectiu més difícil” per als atacants, segons Ciaran Martin, el seu director executiu. “És indiscutible que assistim des de fa dos anys a un augment dels ciberatacs contra Occident per part de Rússia”, ha afegit.

L'NCSC fa tres mesos que funciona i forma part de la principal agència d'intel·ligència i vigilància britànica, coneguda com a GCHQ, a Cheltenham, integrat en un programa de 1.900 milions de lliures (uns 2.250 milions d'euros). El nou centre respon a la multiplicació vertiginosa d'incidents informàtics. “Hem constatat un augment dels atacs cibernètics pel que fa a freqüència, gravetat i sofisticació. En els tres primers mesos d'existència, l'NCSC ha respost a 188 atacs”, ha declarat el ministre de Finances, Philip Hammond. Cap d'aquests atacs va ser de categoria u, el nivell més alt, però les autoritats britàniques volen estar preparades per protegir l'economia, els negocis i el Govern del país.

PAÍS VULNERABLE

“Hem tingut pèrdues significatives de dades personals, intrusions per part d'estats hostils, significatives exploracions d'infraestructura nacional crítica, i la nostra feina és assegurar-nos que ho afrontem de la manera més efectiva possible”, assenyala Martin. El ministre de Defensa, Michael Fallon, va acusar Rússia a principis d'aquest mes de fer de la desinformació “una arma” per desestabilitzar els països occidentals. Fallon es referia a operacions de pirateria a internet orquestrades pel Kremlin. “Rússia està posant l'OTAN i tot Occident a prova”, va indicar el ministre. L'OTAN s'ha de “defensar de manera tan eficaç al ciberespai com ho ha fet per terra, mar i aire", va dir.

El Regne Unit és una de les economies més dependents del sector digital, amb un valor estimat de 118.000 milions a l'any, i això implica que el país pot ser més vulnerable als atacs. 

ROBATORI EN UN BANC

Notícies relacionades

Una de les missions del nou centre serà aconsellar a través del seu programa 'NCSC Industry100' responsables de la indústria sobre com identificar amenaces i vulnerabilitats en els seus sistemes i com combatre millor els atacs. En aquests moments el centre està investigant el robatori de dos milions i mig de lliures del Banc Tesco en un atac cibernètic, el més gran dels soferts fins ara al Regne Unit. També aconsellarà de forma voluntària individus -inclosos diputats- i partits polítics sobre com protegir material compromès. 

Els britànics també han passat al contraatac, i apunten als ordinadors d'altres països que han sigut utilitzats en ciberatacs, especialment quan no hi ha possibilitat de cooperar amb les autoritats o portar davant la justícia els 'hackers'.