Merkel i Hollande exhibeixen europeisme davant l'arribada de Trump a la Casa Blanca

Alemanya i França mostren sintonia i demanen unitat contra el terrorisme i el populisme creixent a Europa

zentauroepp37065102 german chancellor angela merkel and french president francoi170127180324

zentauroepp37065102 german chancellor angela merkel and french president francoi170127180324 / KAY NIETFELD

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 27 de gener de l’any 1945 un Exèrcit soviètic debilitat però a prop del triomf alliberava el camp d’extermini d’Auschwitz, a Polònia, i descobria l’horror perpetrat pels nazis. Alemanya i França, les dues grans potències de l’Europa continental, estaven destrossades i més separades que mai. 72 anys després, Berlín i París han exhibit sintonia i cohesió davant l’incessant auge d’un populisme xenòfob que mina els fonaments de la Unió Europea (UE). «Només podem fer front a aquests reptes si estem junts», va advertir ahir la cancellera alemanya, Angela Merkel, en una jornada de record a les víctimes de l’Holocaust.

En la que probablement serà una de les seves últimes visites al cor d’Alemanya, el president francès, François Hollande, va insistir en la importància de seguir aprofundint en l’eix francoalemany després de la victòria de Donald Trump als EUA i de la decisió del Regne Unit d’abandonar la UE. «Hi ha un auge dels extremistes que utilitzen factors externs per generar el caos dins dels nostres països», va alertar Hollande amb els ulls posats en l’agressiva retòrica contrària a la immigració musulmana que ha catapultat el Front Nacional francès de Marine Le Pen.

POPULISME

Notícies relacionades

Els dos últims anys la crisi dels refugiats i les impopulars polítiques neoliberals dictaminades des de Berlín i canalitzades per Brussel·les han llançat el discurs bel·ligerant del populisme de dreta conservadora i nacionalista. Malgrat que el seu missatge d’unió no ha dissipat l’ascens d’aquestes formacions, Merkel i Hollande han insistit en la mateixa recepta: més europeisme. «Necessitem una UE que decideixi i actuï amb rapidesa sobre les qüestions a què ens enfrontem», va assegurar la cancellera. «És més important que mai que Europa sigui política», va afegir el seu homòleg francès.

Després de l’exitós tàndem europeista que van formar Merkel i Nicolas Sarkozy, parella de ball a la qual es va encunyar com a Merkozy, l’arribada d’Hollande a l’Elisi va irritar l’'establishment' alemany. Irònicament, quatre anys més tard el president socialdemòcrata s’ha convertit en el principal soci continental de Berlín i ara la cancellera gira la vista a París preocupada per un nou líder gal que, sigui Fillon o Le Pen, abraça el populisme de caràcter racista.