TERROR GIHADISTA A EUROPA

¿Què ha fallat abans i després de l'atemptat de Berlín?

Les autoritats alemanyes afronten una cascada de crítiques per la cadena d'errors o disfuncions que van permetre a un "islamista perillós" escapar-se del control policial

 

  / GETTY / SEAN GALLUP

1
Es llegeix en minuts

Les autoritats alemanyes afronten des d'aquest dijous una tempesta de crítiques per la cadena d'errors o disfuncions que van permetre a Anis Amri, principal sospitós de l'atemptat de Berlín, escapar al control policial quan era conegut com un “islamista perillós”.

INVESTIGACIÓ TARDANA

Després de l'atac, la policia va perdre temps fins a concentrar la recerca sobre Amri, de qui es va trobar un DNI al camió. La policia de Berlín assegura que la cartera amb aquest document no va ser trobada fins dimarts, cosa que explica que els investigadors se centressin en un sospitós pakistanès, detingut i posteriorment deixat en llibertat, després que els forenses no trobessin indicis de la seva participació en els fets.

DEPORTACIÓ PARALITZADA

Amri va arribar a Alemanya el juliol del 2015 i des del desembre, segons el diari ‘Süddeutsche Zeitung’, estava classificat com a “perillós” per la policia. La seva sol·licitud d'asil va ser rebutjada, i a l'estiu les autoritats judicials van decidir deportar-lo, per la qual cosa va ser traslladat a un centre de detenció. La seva expulsió, no obstant, va ser bloquejada pel seu país d'origen, i va quedar eventualment en llibertat.

CONEGUT DE LA POLICIA

Notícies relacionades

A Amri se'l relaciona amb Abú Walaa, una de les figures de l'islam radical a Alemanya, qualificat fins i tot de líder de l'Estat Islàmic (EI) en aquest país. ‘The New York Times’ ha publicat que les autoritats dels EUA sabien que almenys una vegada va contactar amb l'EI i va fer recerques a internet per fabricar explosius. ‘Der Spiegel’, citant escoltes telefòniques a “predicadors” islamistes, afirma que s'havia proposat “durant mesos” per a una missió suïcida.

VIGILÀNCIA ABANDONADA

Durant gran part del 2016, Amri va ser objecte d'investigació i vigilància, especialment a Berlín, segons l'agència AFP, on se sospitava que preparava un atracament per finançar la compra d'armes automàtiques per cometre un atemptat. La investigació va ser abandonada per la fiscalia al setembre per falta de proves.