Un camió causa 12 morts i 48 ferits en un presumpte atac terrorista a Berlín

Un camió es va precipitar contra el mercat nadalenc de Breitscheidplatz, en una de les zones comercials més concorregudes de la capital alemanya

El conductor va ser detingut per la policia després de fugir i un altre ocupant del vehicle va morir

lpedragosa36670363 berlin161219205515 / FABRIZIO BENSCH

lpedragosa36670363 berlin161219205515
Massacre en un mercat nadalenc de Berlín.

/

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Berlín va viure ahir una jornada de pànic, agonia i por. Dotze persones van morir i 48 van resultar ferides després que cap a les 20.15 hores un camió s’hagués abalançat contra el popular mercat nadalenc de Breitscheidplatz, a la zona oest de la capital.

 Encara que en un primer moment la policia berlinesa va evitar confirmar que es tractés d'un atac premeditat, aquest dimarts a primera hora ha admès que estem davant un "probable atemptat terrorista". "Els investigadors donen per fet que el camió va atropellar deliberadament la multitud que hi havia al mercat", ha afegit la policia berlinesa.

Les autoritats policials han confirmat que un dels dos ocupants del vehicle, un camió amb remolc amb matrícula de Polònia, va morir a causa de l’impacte mentre que el segon conductor es va fugar i després va ser detingut als voltants del parc del Tiergarten, a escassos metres del lloc dels fets. Per un altre costat, la premsa polonesa va remarcar que l’empresa propietària del camió no tenia contacte amb el conductor des de primera hora de la tarda.

Poc després l’alcalde de la ciutat, el socialdemòcrata Michael Müller, es va desplaçar al lloc dels fets per assegurar que la situació ja estava sota control, cosa que més tard també es va confirmar des del Ministeri de l’Interior. A falta de més informació sobre aquest tràgic succés la cancellera alemanya, Angela Merkel, es va posar en contacte amb les autoritats berlineses per gestionar la incertesa i el caos viscuts a la capital alemanya. Un portaveu va qualificar els fets d’«espantosa notícia».

Encara que la policia berlinesa havia demanat reiteradament mitjançant el seu compte de Twitter calma i no especular sobre la possible motivació dels fets, un parell de factors apunten en aquesta possible direcció.

A LA ZONA MÉS COMERCIAL

El mercat de Nadal de Breitscheidplatz està situat a Kurfürstendamm, una de les avingudes comercials més concorregudes i turístiques de la capital. Les parades amb menjar tradicional alemany, decoració nadalenca i gots de vi calent se situen just al costat de la històrica Església Memorial del Kaiser Guillem, a pocs metres del KaDeWe, el centre comercial més gran del país.

Malgrat que les autoritats encara no havien confirmat les causes d’aquesta tragèdia, l’atac sembla haver seguit el 'modus operandi' de l’atemptat del 14 de juliol passat a Niça, quan un home al volant d’un camió es va llançar deliberadament contra la multitud al passeig dels Anglesos, i va acabar amb la vida de 85 persones i en va ferir 303.

Si finalment es confirma la hipòtesi de l’atac terrorista que estudia la fiscalia federal, la massacre d’ahir es convertiria en l’atemptat gihadista més ferotge que ha patit Alemanya. 

ELS LLOPS SOLITARIS A L’ESTIU

Notícies relacionades

Aquest estiu passat el cor econòmic d’Europa ja es va veure durament afectat pel radicalisme islàmic en una setmana en què tres llops solitaris van perpetrar atacs en diversos punts del país. A Würzburg, un jove afganès de 17 anys va entrar en un tren local amb una destral i va ferir quatre passatgers abans ser abatut per la policia. Les autoritats van confirmar poc després que el jove hauria sigut radicalitzat sota els preceptes d’Estat Islàmic. Alemanya també va quedar paralitzada amb el sanguinari tiroteig de Munic del passat 23 de juliol. Encara que es va parlar molt de terrorisme, va acabar sent un cas perpetrat per un desequilibrat obsessionat amb els assassinats múltiples.

El 29 de juny el ministre de l’Interior alemany, Thomas de Maizière, ja va alertar que la pèrdua de força de l’Estat Islàmic a Síria i l’Iraq podria traduir-se «amb més incursions al continent».