Merkel respon al 'brexit' amb més europeisme

La cancellera lamenta el resultat del referèndum però insisteix en la seva voluntat d'aprofundir en la Unió Europea

L'adéu britànic dóna ales als populistes alemanys i posa en suspens l'excel·lent relació comercial entre les dues potències

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alemanya s'ha despertat aquest matí veient com el seu malson s'ha convertit en una realitat. La decisió del Regne Unit de sortir de la Unió Europea ha sacsejat la potència econòmica continental. En un breu comunicat en què se l'ha vist seriosa i decidida, la cancellera Angela Merkel ha insistit que malgrat que el 'brexit' suposa una "fractura per a Europa i el procés d'integració" seguirà treballant per aprofundir en una UE que veu com a “garant de pau, estabilitat i prosperitat”.

Amb la tranquil·litat i el pragmatisme que la caracteritzen, la líder conservadora ha demanat temps per adoptar les respostes adequades a l'adéu britànic. Per això ha anunciat que dilluns es reunirà a Berlín amb el president francès François Hollande, l'italià Mateo Renzi i el president del consell europeu Donald Tusk. “Mentre segueixin les negociacions el Regne Unit seguirà formant part de la UE amb els seus drets i les seves obligacions”, ha remarcat.

Després de l'anunci a primera hora del matí de la victòria del 'brexit', el cor econòmic del continent no ha trigat a reaccionar i el ministre d'Exteriors, Frank-Walter Steinmeier, ha convocat els seus socis fundadors de la UE (França, Itàlia, Bèlgica, Holanda i Luxemburg) per a una reunió d'urgència aquest dissabte.  “És un dia trist per a Europa”, ha apuntat.

Per la seva part, el vicecanceller alemany i líder dels socialdemòcrates Sigmar Gabriel ha apuntat en la mateixa direcció. “El 'brexit' pot ser una oportunitat per a un nou començament. Tres quartes parts dels joves britànics han votat quedar-se a la UE, així que hi ha motius per a l'esperança”, ha assenyalat abans de la compareixença de Merkel.

DIFERENTS CAMINS

Alemanya i el Regne Unit han tingut històricament visions oposades sobre el camí seguit pel projecte europeu. Mentre que els 'premiers' britànics sempre han negociat amb Europa des d'una certa distància per mantenir la seva independència política, els cancellers germànics de després de la reunificació han apostat per una Unió Europea forta que uneixi els pobles del continent. Especialment sota la batuta d'Angela Merkel, la líder més europeista de les últimes dècades, Alemanya ha advocat per seguir units.

Això explica que, malgrat les latents diferències amb Cameron i la seva oposició al 'brexit', Merkel hagi sigut una de les polítiques més receptives i conciliadores a l'hora de facilitar unes noves condicions especials per al Regne Unit. El 'no' dels britànics a Europa és un dur revés per a la UE i per a les intencions d'Alemanya, que veia en l'illa un aliat imprescindible en la gestió econòmica dels 28 i la seva connexió estratègica en el tauler internacional. “Alemanya no vol liderar sola”, va confessar el ferri ministre de Finances, Wolfgang Schauble, fa dues setmanes en una entrevista al setmanari 'Der Spiegel'.

INCERTESA POLÍTICA I COMERCIAL

L'adéu britànic suposa un cop polític molt dur per a Merkel, tant en l'aspecte comunitari com dins de les seves fronteres. La victòria del 'no' a Europa també és una victòria per a AfD, el partit xenòfob i euroescèptic que s'ha propulsat a Alemanya des de l'inici de la crisi dels refugiats.

Notícies relacionades

El 'brexit' també dibuixa un enorme interrogant sobre les relacions comercials entre aquestes dues potències. El Regne Unit és un dels principals socis econòmics de Berlín, ja que és el tercer destí de les seves exportacions amb un 7% del total i dóna espai a més de 2.500 empreses germàniques al seu territori. Alemanya, per la seva part, és el primer proveïdor per als britànics, amb un 15% de les importacions durant l'any passat, i el seu segon client, amb el 10% de les exportacions.

La crisi econòmica va obrir algunes bretxes en l'eix francoalemany, donant espai així als britànics per teixir una millor relació amb el motor econòmic europeu. Berlín i Londres han sigut fins al dia d'avui aliats de la doctrina de l'austeritat, tots dos partidaris d'una gran retallada pressupostària i de la flexibilització laboral. Merkel ja ha anunciat que dilluns es reunirà amb el seu homòleg francès Françoise Hollande per tractar la qüestió. Amb el Regne Unit fora de la UE i una França on l'euroescepticisme i la xenofòbia avancen a grans passos, Alemanya està més sola que mai davant el projecte comunitari que es va iniciar fa 23 anys.