La defensa ataca la credibilitat del testimoni estrella contra Trump

L’advocat de l’expresident retrata Cohen com un "mentider" que busca venjança

Donald Trump junto a su abogado, Todd Blanche, en un receso del juicio oral.

Donald Trump junto a su abogado, Todd Blanche, en un receso del juicio oral. / MARK PETERSON/ BLOOMBERG

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Les vuit hores que Michael Cohen va passar dilluns i ahir testificant en el judici penal contra Donald Trump sota preguntes de la fiscal Susan Hoffinger van ser un passeig a mida tant de l’antic advocat i aconseguidor de Trump com del ministeri fiscal, que ha imputat amb 34 càrrecs l’expresident i candidat de facto republicà per al novembre per la falsificació de documents per ocultar el pagament per silenciar Stormy Daniels abans de les eleccions del 2016. Com s’intuïa, tot va canviar quan va arribar el torn d’interrogar Cohen de Todd Blanche, el principal advocat de la defensa, que va obrir un assalt implacable al seu caràcter i la seva credibilitat.

Entre les primeres preguntes que el lletrat va fer a Cohen va ser si recordava haver-lo definit a ell en un missatge a TikTok el mes passat, ja amb el judici iniciat, com "un ploramiques de merda" i a Trump com "un dictador imbècil" que "havia de ser en una gàbia com un animal". "Sona com una cosa que diria", va replicar Cohen en els dos casos, cosa que va provocar rialles. Arrencava llavors un interrogatori que, igual que va succeir amb el de la defensa a Daniels, mira de retratar Cohen com algú "mentider" (condemnat entre altres coses per desacatament al Congrés i per evasió d’impostos), que està explotant per al seu benefici econòmic l’històric cas i que pretén venjar-se de Trump.

Cohen no ho té tot a favor seu. Al llarg dels últims sis anys, des que va començar a testificar contra Trump, ha parlat incomptables vegades i de manera colorista del cas i de l’antic cap pel qual un dia va sentir devoció, tant en entrevistes com en xarxes socials, als seus dos llibres o als seus dos pòdcasts.

Cohen havia passat més de tres hores continuant per a la fiscalia el relat que va iniciar dilluns. Aquesta narració va passar per una reunió al Despatx Oval amb Trump i Allen Weisselberg, conseller financer de l’Organització Trump, on va assegurar que el llavors president va donar llum verda a l’esquema per reemborsar el pagament a Daniels.

"Sigues fort"

Notícies relacionades

A la sala 1530 del Tribunal Suprem del comtat de Nova York van ressonar missatges que tenen ecos d’aquell "Luis, sigues fort" que Mariano Rajoy va enviar per SMS a Bárcenas. Cohen va recordar una trucada amb Trump l’abril del 2018 després que l’FBI arribés amb una ordre de registre a l’habitació on s’allotjava. Segons Cohen, Trump li va dir: "No et preocupis. Soc el president dels EUA. Tot sortirà bé. Mantén-te fort".

Ningú pot saber encara quin dels retrats de Cohen tindrà més impacte en el jurat popular. La defensa espera seguir amb l’interrogatori demà, però la fiscalia no cridarà més testimonis. Queda per veure si la defensa de Trump en crida algun, o el mateix expresident (improbable).