INICIATIVA DE L'ALCALDESSA

París crearà un campament humanitari per a refugiats

Serà conforme a les normes de l'ONU i obrirà aquest estiu al nord de la capital

icoy34101973 mayor of paris anne hidalgo  r   flanked by mayor 160531195135

icoy34101973 mayor of paris anne hidalgo r flanked by mayor 160531195135 / MATTHIEU ALEXANDRE

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

L' alcaldessa de París, la socialista Anne Hidalgo, ha decidit crear en un termini màxim de dos mesos un campament de refugiats al nord de la capital que respongui als estàndards recomanats per l’Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR). 

A París és habitual veure campaments informals instal·lats en parcs i en estacions de metro, on recalen molts dels immigrants que arriben a França per intentar travessar fins al Regne Unit des del port de Calais. 

L’últim s’ha aixecat als voltants del parc Eole, uns jardins del districte 18 pròxims a les estacions de tren de l’Est i del Nord. Allà hi ha actualment gairebé 800 persones vivint en unes condicions lamentables. Moltes dormen al ras fins i tot amb pluja i fred. 

Periòdicament, la policia les desallotja, tant per raons de seguretat com de salut pública, i les oenagés fa temps que reclamen una solució perquè siguin ateses en condicions dignes. L’Ajuntament assegura que ha demanat de manera reiterada a l’Estat central l’obertura de centres d’acollida i que, davant la falta de respostes, ha optat per actuar a nivell local. 

«He demanat als serveis municipals que examinin els llocs disponibles dins de París per instal·lar-hi les pròximes setmanes un campament humanitari amb les normes de l’ONU per albergar-hi els refugiats», va explicar l’alcaldessa davant la premsa. 

Aquest centre de trànsit serà similar al que es va obrir el 7 de març passat a Grande Synthe, a prop de Dunquerke, amb el suport del regidor ecologista de la localitat i l’oenegé Metges sense Fronteres. Allà hi ha unes mil persones, moltes han sigut desallotjades d’un campament anterior completament insalubre situat a les proximitats. 

El de París seguirà aquest model i es construirà a base de mòduls de fàcil instal·lació, tindrà capacitat per albergar-hi diversos centenars de persones i comptarà amb un centre d’atenció i acollida d’immigrants i diferents serveis. L’emplaçament concret es coneixerà els pròxims dies i les obres de condicionament arrencaran el mes de juny vinent perquè el camp estigui preparat aquest estiu. 

«Per al meu equip i per a mi és una responsabilitat humanitària i moral», va afegir Hidalgo. La decisió de l’alcaldessa no és aliena al complex moment polític que viu l’Executiu socialista –molt desgastat per les protestes contra la reforma laboral– del qual Hidalgo sembla voler desmarcar-se. 

 

FRANÇA, PAÍS DE TRÀNSIT

A diferència d’altres països com Alemanya, França no és el destí final dels immigrants que han anat arribant al llarg del 2015 fugint sobretot del conflicte a l’Iraq i Síria. Els refugiats utilitzen França com a país de trànsit i la gran majoria no volen sol·licitar l’asil, de manera que no entren a formar part del dispositiu previst per als demandants. 

Notícies relacionades

Des de principis del 2015, els serveis municipals i el govern de la regió parisenca han allotjat, en col·laboració amb les associacions humanitàries, uns 8.000 immigrants. París ha destinat a l’acollida d’immigrants un pressupost de 14 milions d’euros durant els últims 18 mesos i més de 80 milions per ajudar els menors estrangers no acompanyats. 

«París no deixarà d’actuar de manera responsable mentre el Mediterrani es converteix en un cementiri per als refugiats», va afegir l’alcaldessa. Tres associacions, Emmaus, France Terre d’Asile i Aurore, col·laboraran amb l’ajuntament parisenc per tirar endavant el projecte en què Hidalgo espera comptar amb la participació de l’Estat.