Mor el 'James Bond' d'Israel

Mike Harari va crear la unitat del Mossad encarregada dels assassinats selectius

Va dirigir l'operació per liquidar els que van matar 11 atletes israelians a Munic'72

Mike Harari.

Mike Harari. /

2
Es llegeix en minuts
ANA ALBA / JERUSALEM

L'antic espia israelià Michael Harari, conegut com a Mike Harari, creador de la unitat Kidon dels serveis d'espionatge exterior del Mossad, que s'encarrega de matar gent a qualsevol racó del planeta, va morir diumenge als 87 anys a casa seva, a Tel Aviv, ciutat israeliana on va néixer el 1927.

Harari va ingressar al Mossad el 1954, però va començar combatent «per Israel» quan només tenia 16 anys a la unitat d'elit Palmach que formava part de les forces sionistes abans de la creació de l'Estat d'Israel, el 1948. Després va treballar per a l'organització il·legal d'immigració Mossad Lealiyah Bet a Europa, després de la segona guerra mundial. Va formar part del Shin Beit -serveis de seguretat interna d'Israel- i va entrar il·legalment a Israel jueus de països d'Europa de l'est.

Responsable de reclutar els agents secrets del Mossad, Harari va dirigir la unitat Caesarea d'operacions i va crear la unitat Kidon, que s'ocupava d'«eliminar» a l'estranger presumptes responsables d'atemptats contra Israel o israelians.

Va ser el director de l'operació Còlera de Déu, en què el Mossad va liquidar els responsables -la majoria del grup palestí Setembre Negre- de la mort d'11 atletes israelians als Jocs Olímpics de Munic el 1972. El personatge d'Harari va ser interpretat per l'actor israelià Moshe Ivguy a la pel·lícula Munich, dirigida per Steven Spielberg el 2005.

Però la figura d'Harari, conegut com «l'espia número 1 d'Israel» i «el James Bond sionista», ha aparegut en més films i la seva vida ha quedat recollida al llibre El mestre d'operacions, d'Aaron Klein, publicat en hebreu a principis del 2014.

Harari va encapçalar en persona l'equip que va viatjar a Noruega, el 1973, per acabar amb el cervell de Setembre Negre i número dos de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP), Ali Hassan Salameh. Però els serveis secrets israelians van eliminar per error Ahmed Boutxiki, un cambrer marroquí. Després d'aquest assassinat, Harari va presentar la seva dimissió a la llavors primera ministra israeliana, Golda Meir, que la va rebutjar. El 1979, l'espia va ordenar la mort de Salameh i va aconseguir que el matessin mitjançant la instal·lació d'un artefacte explosiu al seu cotxe, al Líban.

Harari també va ajudar a preparar l'operació Entebbe per rescatar els passatgers d'un avió d'Air France segrestat i desviat a Uganda, el 1976.

RETIRADA / Després de deixar el Mossad, Harari va estar implicat en les relacions amb el dictador panameny Manuel Noriega, abans que els nord-americans l'enderroquessin el 1989.

Notícies relacionades

El ministre de Defensa israelià, Moshe Yaalon, va rendir homenatge ahir a l'antic espia. «La seva influència al Mossad i en generacions de combatents encara es nota avui i seguirà exercint el seu efecte durant molts anys», va afegir Yaalon.

Harari era una figura respectada dins del Mossad al qual caps del servei posteriors a la seva època consultaven sovint. D'ell es diu que tenia un caràcter difícil, detestava els periodistes i exigia als seus subordinats que estiguessin pendents dels detalls en qualsevol operació, inclòs el vestuari.