JA SÓN 32 ELS MORTS I HI HA 270 DESAPAREGUTS

El capità del vaixell sud-coreà enfonsat admet que va endarrerir l'evacuació

La part del buc del vaixell que quedava visible ha desaparegut i amb ella les esperances de trobar supervivents

Una familiar d’un desaparegut al vaixell enfonsat plora desesperada, aquest dissabte a Jindo, / Ahn Young-joon (AP)

Una familiar d’un desaparegut al vaixell enfonsat plora desesperada, aquest dissabte a Jindo,
Els equips de rescat busquen supervivents del ’Sewol’, aquest dissabte.

/

3
Es llegeix en minuts

El capità del vaixell enfonsat a Corea del Sud amb 475 persones a bord, la majoria estudiants de batxillerat, ha reconegut aquest dissabte després de ser detingut per la policia que va demorar l'evacuació a causa de les condicions adverses del mar i a l'absència d'embarcacions de rescat. Aquest dissabte el vaixell 'Sewol' s'ha acabat d'enfonsar, i amb ell les esperances de trobar supervivents. L'últim balanç és de 32 morts i 270 desapareguts.

"Vaig pensar que els passatgers serien arrossegats al mar en cas de ser evacuats precipitadament", ha declarat Lee Joon-seok davant les televisions sud-coreanes amb la seva detenció.

La màxima autoritat del vaixell ha argumentat que a la zona on dimecres va haver-hi l'accident, al sud-oest del país, a prop de l'illa de Jeju, les aigües són fredes i presenten onades i forts corrents, per aquest motiu  va pensar que els passatgers passarien "greus dificultats" en cas de caure al mar "fins i tot amb les armilles salvavides posades".

Decisió qüestionada

El capità està acusat, junt amb dos membres més de la tripulació, d'abandonar el vaixell sense salvar els passatgers, de negligència i de violar les lleis del mar. Els altres dos detinguts són la tercera oficial, de cognom Park i de 26 anys, que suposadament pilotava el vaixell quan va ocórrer l'accident, i un timoner de 55 anys.

Tant supervivents com familiars de les víctimes han criticat la decisió del capità de demorar una mitja hora l'ordre d'evacuació després de començar a virar la nau. Consideren que aquesta decisió va provocar que molts dels passatgers quedessin atrapats i per tant va impedir salvar més vides.

El capità també ha justificat el fet de cedir el timó a una tercera oficial i que no estigués a la cabina en el moment de l'accident. Al respecte ha dit que el succés "va tenir quan tornava després d'una visita ràpida a l'habitació per raons personals" i ha assegurat que no havia begut alcohol.

No ha aportat pistes sobre la causa de l'enfonsament del vaixell, que segueix sent una incògnita encara que es parla de dues hipòtesis principals. Alguns experts creuen que va fer un gir brusc en lloc de canviar de direcció de forma gradual, cosa que va poder desplaçar els 180 vehicles i 1.157 tones de càrrega a un costat i finalment fer que bolqués, encara que també es pensa la teoria que va ser la col·lisió amb una roca el que va provocar l'enfonsament.

Desolació entre els familiars

Mentrestant, els treballs de rescat continuen amb pocs avanços i el vaixell bolcat s'ha submergit del tot. A més, ha començat a perdre combustible i ha deixat sobre la superfície una taca de 3.000 metres quadrats que dificulta encara més els treballs, ja difícils per l'onatge i l'escassa visibilitat. La Guàrdia Costanera ha informat que els bussejadors han localitzat a través d'una de les finestres del vaixell tres cossos però no han pogut accedir-hi. Durant la tarda van surar tres cadàvers més que eleven a 32 el nombre de morts confirmats.

La desaparició del petit fragment del casc que es divisava a la superfície aquests dies ha provocat escenes d'angoixa i desolació en el poliesportiu de la localitat costanera de Jindo, on es concentren els familiars dels desapareguts i des d'on se segueixen per pantalles les tasques de rescat.

Notícies relacionades

La majoria dels 270 passatgers atrapats al vaixell són estudiants de 16 i 17 anys que estaven de viatge d'estudis. Els seus pares s'aferren a la esperança que encara respirin en una fortuïta bossa d'aire formada dins de la nau. Al poliesportiu de Jindo també s'han viscut moments d'extrema tensió quan alguns dels familiars han increpat les autoritats, a les quals acusen de no realitzar suficients esforços i falsejar informació.

Les esperances de trobar supervivents s'han esvaït gairebé del tot. El vaixell descansa bolcat a 30 metres de profunditat. Els experts calculen que, en cas d'haver-hi bosses d'aire a l'interior del vaixell, aquestes podrien permetre la supervivència fins a unes 72 hores. Aquest temps, no obstant, ja ha transcorregut sense que les 176 embarcacions, els 28 helicòpters i avions i més de 650 bussos desplegats hagin aconseguit operar el seu pla de rescat a l'interior de la nau.