TENSIÓ A L'EST D'EUROPA

Rússia manté tropes a la frontera d'Ucraïna malgrat l'acord de Ginebra

Moscou rebutja les amenaces dels EUA i subratlla que no és l'única responsable de la situació

Washington veu amb escepticisme que el Kremlin compleixi el que ha pactat a la ciutat suïssa

Un activista prorús, en una barricada a la ciutat de Slaviansk, aquest divendres.

Un activista prorús, en una barricada a la ciutat de Slaviansk, aquest divendres. / GENYA SAVILOV (AFP)

2
Es llegeix en minuts

El acord assolit a Ginebra entre Rússia, Ucraïna, els EUA i la UE amenaça d'acabar en paper mullat jutjant els últims esdeveniments. L'acord ha estat rebutjat de ple per les forces prorusses Moscou ha advertit que Occident ha "malinterpretat" l'acord perquè ha donat per fet que només Rússia era responsable de la situació. El portaveu de Vladímir Putin, Dmitri Peskov, ha rebutjat que el seu país sigui l'únic responsable de la crisi, ha trobat "inacceptables" les noves amenaces de sancions per part de Washington i ha admès, per primera vegada, que l'Exèrcit rus té tropes a la frontera amb Ucraïna "per la situació" en aquest país.

"Els nostres col·legues occidentals s'esforcen a situar tota la responsabilitat del nostre bàndol. Però és necessari subratllar que és una responsabilitat col·lectiva", ha dit Peskov. Tampoc han agradat al Kremlin les manifestacions de la Casa Blanca posant en dubte que l'acord s'apliqui i amenaci Rússia amb noves sancions. "Dir com s'ha dit al més alt nivell a Washington que examinarà com Rússia compleix les seves obligacions no afavoreix l'atmosfera de diàleg", ha subratllat el portaveu presidencial. "Aquest discurs és inacceptable", ha afirmat.

Peskov ha confirmat per primera vegada que Rússia ha mobilitzat tropes --40.000 homes segons fonts occidentals-- a la frontera ucraïnesa i ha reivindicat el seu dret a fer-ho. "Tenim tropes en diverses regions, i hi ha tropes a prop de la frontera ucraïnesa. Algunes tenen base estable i altres han estat enviades especialment per reforçar la zona davant la situació a Ucraïna", ha afirmat el portaveu. "Rússia és un Estat sobirà i és lliure de desplegar tropes sense límit a tot el seu territori" abans de rebutjar que això tingui cap influència en la crisi. "Dir que exercir influència és totalment inexacte", ha reblat.

Les amenaces de Washington 

Les paraules que han provocat el malestar de Rússia les ha pronunciat la portaveu del Departament d'Estat dels EUA, Jen Psaki, que ha assegurat que si Moscou no aplica l'acord de Ginebra i no evacua als separatistes prorussos dels edificis governamentals que han ocupat en algunes ciutats de l'est d'Ucraïna, Moscou patirà les conseqüències.

Notícies relacionades

"Comprovarem, els pròxims dies, si aquest acord qualla, si serà implementat. I crec que la resposta clara a la pregunta de quina és la participació de Rússia és que si no juguen un paper aquí, si no es prenen les mesures que han de prendre, hi haurà conseqüències, i hi haurà conseqüències, sens dubte per a Rússia", ha afirmat Psaki.

Davant la possible imposició de sancions en cas que no s'implementi l'acord, Psaki s'ha remès als resultats que obtingui la missió de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), que s'encarregarà de seguir el procés, però ha apuntat que en cap cas aniran dirigides al president rus, Vladímir Putin.

Temes:

Ucraïna