TENSIÓ A L'EST D'EUROPA

Kíev ofereix als prorussos una "descentralització" d'Ucraïna

El Govern també promet un "estatut especial" per a la llengua russa

1
Es llegeix en minuts

El Govern de Kíev ha fet aquest divendres un gest cap als prorussos que mantenen edificis ocupats a l'est de Ucraïna i els ha promès una "descentralització" del país i un "estatut especial" per a la llengua russa. Aquest intent de rebaixar la tensió es produeix l'endemà que Ucraïna, Rússia, EUA i la UE firmessin a Ginebra un acord que ja ha estat rebutjat pels separatistes, que reclamen la dimissió del Govern proeuropeu.

"El Govern ucraïnès està disposat a impulsar una reforma constitucional d'envergadura que concedeixi amplis poders a les regions (...) Acordarem un estatut especial per a la llengua russa i garantirem la protecció d'aquesta llengua", ha afirmat el primer ministre, Arseni Iatseniuk en un missatge a la nació acompanyat del president, Olexandre Turtxínov.

Els dos dirigents han destacat a la seva voluntat de diàleg i de pacificar la situació. "Volem que l'acord s'instal·li a Ucraïna (...) El Govern està disposat a modificar la llei fiscal per donar recursos financers a cada territori ucraïnès", ha anunciat també Iatseniuk.

Notícies relacionades

El primer ministre ha llançat una concessió a les ciutats rebels, on les forces prorusses s'han fet forts ocupant edificis públics, sense oblidar Crimea ni l'oest proeuropeu. "El nostre Govern és el Govern de Donetsk i el de Lugansk (est), i el de Lviv i Ternopil (oest), i el de Simferopol", ha subratllat el 'premier'.

Falta  veure quina acollida tenen aquestes promeses. Els prorussos ja han afirmat que volen la renúncia del Govern ucraïnès abans d'acatar l'acord de Ginebra.

Temes:

Ucraïna