CONFLICTE A L'EST D'EUROPA

Les forces prorusses rebutgen l'acord de Ginebra per rebaixar la tensió a Ucraïna

Es neguen a abandonar els edificis ocupats i reclamen la dimissió del Govern de Kíev

Un activista prorús munta guàrdia en una trinxera, davant un dels edificis ocupats de Donetsk, dijous.

Un activista prorús munta guàrdia en una trinxera, davant un dels edificis ocupats de Donetsk, dijous. / AFP / GENYA SAVILOV

1
Es llegeix en minuts

Les forces prorusses de l'est d'Ucraïna, que han posat en una difícil situació el Govern de Kíev, han rebutjat aquest divendres l'acord internacional acordat a Ginebra per rebaixar la tensió al país, que contemplava, entre altres coses, el desarmament d'aquests activistes i la sortida dels edificis públics que ocupen des de fa dies en diverses ciutats de l'est ucraïnès. Els separatistes han exigit la dimissió de l'Executiu proeuropeu.

Un dels líders insurgents a Donetsk, Denis Poutxilin, ha assenyalat que el president i el primer ministre "primer ha d'ocupar els edificis que ocupen il·legalment després del seu cop d'Estat", que és com els prorussos consideren la revolta de Maidan que va acabar amb el Govern del president Ianukóvitx. Poutxilin ha apuntat igualment que l'acord internacional acordat per Rússia, Ucraïna, els EUA i la UE només podrà entrar en vigor "després d'una reforma de la Constitució".

Els rebels prorussos reclamen una "federalització" de la Constitució; una proposta que rebutja l'Executiu que al seu lloc proposa una "descentralització".

No vinculats a l'acord

Els separatistes no se senten doncs vinculats a l'acord i argumenten que el ministre rus d'Exteriors, Serguei Lavrov, ha firmat "en nom de Rússia, però no" en nom dels activistes. És per això que pensen mantenir l'ocupació d'edificis oficials fins que el Govern de Kíev dimiteixi.

L'Executiu de Kíev ja ha advertit que no tolerarà el desafiament i que executarà "accions més concretes" la setmana que ve si no es rendeixen.

Notícies relacionades

Decepció també entre els unionistes

L'acord tampoc ha agradat als ucraïnesos que defensen la unitat del país. "Aquest acord no esmenta la integritat territorial d'Ucraïna, ni exigeix a Rússia que posi fi a l'ocupació de Crimea", ha escrit al seu blog Anatoli Gritsenko, exministre de Defensa i candidat a les eleccions presidencials del 25 de maig. "¿És que Occident no s'adona que Vladímir Putin és una amenaça per a Europa i per al món?", es pregunta.

Temes:

Ucraïna