El rei Guillem afirma que protegirà la "llibertat" dels holandesos
El monarca promet en el seu discurs d'investidura que lluitarà pel "foment de la prosperitat, com ha de fer un bon rei"
Guillem-Alexandre d'Orange ha jurat el seu càrrec i ha estat investitrei dels Països Baixos en una cerimònia celebrada a l'Església nova d'Amsterdam, durant una sessió conjunta dels Estats Generals (parlament) neerlandesos.
"Juro que defensaré i guardaré sempre amb totes les meves forces la independència i la integritat del territori del regne", ha dit el nou rei davant els Estats Generals i la resta de les autoritats del país, inclòs l'actual primer ministre d'Holanda, el liberal Mark Rutte.
A la solemne cerimònia hi han assistit els membres dels Estats Generals, el consell de ministres, el consell d'Estat i els governadors i primers ministres d'Aruba, Curaçao i Sint Maarten, que han jurat o han promès la sevafidelitat a la Constitució, abans d'investir el nou rei.
Els assistents, entre els quals hi havia en lloc preferent la princesa hereva, Caterina-Amàlia, de 9 anys, amb la seva àvia la princesa Beatriu, i les seves germanes petites, la cerimònia s'ha acabat amb visques al rei.
Durant el discurs, el monarca ha assegurat que protegirà "la llibertat i els drets de tots els holandesos i tots els residents als Països Baixos", i que dedicarà "tots els mitjans que les lleis em posin a l'abast per al manteniment i el foment de la prosperitat, tal com ha de fer un bon rei".
No s'ha cenyit la corona
Guillem-Alexandre no s'ha cenyit la corona com és habitual entre els monarques de la casa d'Orange, que no porten físicament aquest símbol reial durant el seu regnat.
Els heralds i reis d'armes, portant un bastó, han obert el seguici reial des del palau d'Amsterdam fins a la Església nova, un temple gòtic de més de 600 anys, i en què s'ha col·locat una alfombra blava per la qual han desfilat els 2.400 convidats.
Guillem-Alexandre, vestit de frac, ha portat sobreposat la capa d'investidura, utilitzada des del 1815 pels reis i reines dels Països Baixos, i ha tingut a prop les insígnies reials (el ceptre, el globus imperial, l'espasa reial i l'estendard), confeccionades per orfebres holandesos el 1840, que simbolitzen el poder i la dignitat del rei.
L'atenta mirada de la reina Màxima, en ocasions visiblement emocionada, ha seguit en tot moment les paraules del seu marit.
Presència de 18 cases reials
Després del jurament, el seguici reial ha ofert una recepció als convidats de 18 cases regnants de tot el món, així com a autoritats nacionals, al cos diplomàtic acreditat a Holanda i altres dignataris.
Notícies relacionadesA l'exterior de l'església, els milers d'holandesos congregats han guardat silenci mentre el nou cap de l'Estat assegurava que "el fet que el rei no tingui responsabilitats polítiques no significa que no tingui responsabilitats".
"La meva mare ha estat monarca, esposa, mare i filla, i no ha fallat en cap de les seves responsabilitats", ha afirmat el rei holandès, que ha buscat la mirada còmplice de la ja princesa Beatriu, a l'assenyalar que "ella no ha buscat la popularitat fugaç, sinó els valors permanents". De la ja princesa dels Països Baixos, el seu rei ha dit que "la seva saviesa i calidesa m'acompanyaran sempre".
- Motociclisme Un veloç Àlex Márquez s’apropia de la MotoGP a Silverstone
- Festa diürna Sis de cada 10 discoteques de Barcelona ja ofereixen sessions de tardeig
- Protecció de la infància Teófilo va abusar de la menor de la DGAIA un any abans de l’acollida
- Projecte Stolpersteine Joan Riba no va anar a la División Azul: una llamborda daurada a Barcelona reconeix una víctima dels nazis
- 6 finals en 7 anys El Barça vol engegantir el seu regnat amb la quarta Champions