ELECCIONS PRESIDENCIALS A RÚSSIA

Putin celebra una victòria que li qüestionen altres candidats

El primer ministre obtindria més del 60% dels vots en una primera volta amb una netedat que discuteixen els rivals

Vladímir Putin diposita el seu vot electrònic al seu col·legi electoral a Moscou, avui.

Vladímir Putin diposita el seu vot electrònic al seu col·legi electoral a Moscou, avui. / RIA NOVOSTI (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

Vladímir Putin,primer ministre i expresident de Rússia, ha guanyat còmodament leseleccions presidencialssegons els sondejos i els resultats parcials. No obstant, els seus rivals no han trigat a qüestionar el triomf dePutin.

"Gràcies a tots els que han dita la Gran Rússia", ha cridat Putin amb llàgrimes als ulls davantdesenes de milers de partidaris, congregats a desenes de metres de les muralles delKremlin. L'eventualpresident electeha afirmat que el poble de Rússia ha demostrat saber "diferenciar els anhels de canvi dels intents de destruir el país". "¡Hem vençut!", ha cridat enmig de les aclamacions dels seus joves seguidors.

Segons informa laComissió Electoral Central (CEC), amb un35,92% escrutat, l'home fort de Rússia obté el63,6%dels vots emesos. Amb aquest resultat, Putin, que ja va exercir el càrrec de president entre el 2000 i el 2008, seria elguanyadordels comicis en laprimera volta.

Ziugànov qüestiona la legitimitat de les eleccions

"No hi haurà segona volta. Aquesta victòria en la primera volta estava clara des de fa dos o tres mesos", ha declarat el cineastaStanislav Govorukhin,cap de campanya de Putin, en declaracions en directe per televisió al conèixer-se els primers resultats.

Ellíder del Partit Comunista de Rússia,Guennadi Ziugànov, ha estat elsegoncandidat més votat amb el17,31%, segons les dades de la CEC. Eltercer llocel disputen elmultimilionari Mikhaïl Prókhorov(7,2%) i l'ultranacionalista Vladímir Iirinovski(7,05%). Elsocialdemòcrata Serguei Mirónov, antic president del Senat, és el cinquè i últim candidat amb el3,73% dels electors.

Mentrestant, i pocs minuts després de conèixer-se els primers resultats oficials, el líder comunista ha negat la legitimitat d'aquestes eleccions, que el cap de la campanya de Putin ha considerat "les més netes de tota la història de Rússia". "No veig el sentit de felicitar ningú. Amb aquestes eleccions hi perdem tots. S'han netejat els peus amb els nostres ciutadans", ha proclamat Ziugànov.

El líder comunista ha afegit que "com a candidat", no pot "reconèixer els comicis celebrats com a nets, justos ni honestos". "L'enorme màquina estatal, criminal i corrupta, ha treballat a favor d'un sol candidat", ha declarat en al·lusió a Putin.

Crítiques de Gorbatxov

TampocPrókhorovha felicitat Putin, ja que, segons ha dit, "aquestes eleccions no han sigut netes" i els seus advocats preparen l'apel·lació als tribunals.

També ha qüestionat el triomf de Putin l'expresidentde laUnió SovièticaMikhaïl Gorbatxov, al dubtar que les dades oficials preliminars reflecteixin les preferències reals dels ciutadans. "Hi ha un gran dubte que aquests [resultats] reflecteixin els ànims de la societat. Però mentre no hi hagi falsificacions massives confirmades és difícil fer comentaris", ha dit Gorbatxov.

Desenes de camions i autobusos plens d'agents de les forces especials de la policia i soldats de les tropes d'Interior s'encarreguen de garantir la seguretat en tot el centre de Moscou per prevenir protestes opositores.

Crida a canviar el sistema electoral

"Aquesta victòria no la cedirem a ningú. La necessitem perquè el nostre país sigui modern, fort, i independent", ha proclamat l'actual president,Dmitri Medvédev, al proclamar la victòria de Putin.

Per Mirónov, no obstant, antic amic de l'home fort de Rússia, Putin "no aguantarà el termini establert pel mandat presidencial".

Notícies relacionades

També Ziugànov ha advertit que les autoritats russes "no podran governar com fins ara". "És necessari canviar profundament el sistema electoral perquè les eleccions siguin justes", ha advertit Gorbatxov, i ha insistit que ja abans de final d'any "s'han de celebrar noves legislatives".

Mentrestant, alCaucas Nord, la pacificació del qual els partidaris de Putin citen entre els seus principals èxits, almenys tres policies han mort en un atac guerriller contra un col·legi electoral al Daguestan.