El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

REBROT DE COVID-19

Veïns de la Torrassa: «Aquí hi ha molta gent i poc espai»

La ciutadania d'aquest barri de l'Hospitalet critica les aglomeracions a la plaça Espanyola

Badal, a Sants-Montjuïc, mira amb preocupació l'evolució del municipi veí

undefined54114069 barcelona 14 07 2020 sociedad  ambiente en hospitalet  plaza200714202032

undefined54114069 barcelona 14 07 2020 sociedad ambiente en hospitalet plaza200714202032 / Manu Mitru

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

«Hi ha una cosa que no funciona». Ho diu el Joaquín, de 81 anys, que està assegut a la plaça Espanyola de l’Hospitalet de Llobregat. El veïnat d’aquest barri, la Torrassa, on va sorgir el brot de coronavirus que ja afecta 300 persones al municipi, veu insuficient que l’increment de la vigilància policial i del nombre d’agents cívics, mesures preses per l’ajuntament els dies passats, tinguin efecte. «Les terrasses segueixen al màxim», es queixa la Luisa, de 65 anys. «Aquí hi ha molta gent i poc espai. Tothom ve a aquesta plaça: és el lloc de queda».

Ara s’haurà de veure si la crida d’aquesta tarda de la Conselleria de Salut al veïnat de la Torrassa, la Florida i Collbnlanc perquè es quedi a casa és respectada per la majoria. De moment, a partir de demà, l’hostaleria veurà reduït el seu aforament al 50%, per ordres de la Generalitat. I, a més, en els últims dies, els Mossos d’Esquadra han intensificat els controls a la plaça Espanyola per evitar aglomeracions. Hi continua havent gent, però no tanta. Altres agents de paisà estan entrant als bars per certificar que es compleixen les mesures de seguretat.

Dos agents cívics que patrullen els voltants de la zona asseguren que, des de divendres passat (quan es va informar del brot), noten una «millora» en el comportament de la ciutadania. «Fa més ús de la mascareta. Però a la tarda això sol estar ple...», certifica també un d’ells que demana mantenir-se en l’anonimat. «Sabíem que hi hauria un rebrot perquè això era com una discoteca des que va acabar l’estat d’alarma. Hi havia fins i tot gent fumant en narguil», denuncia per la seva banda el Ludna, marroquí de 41 anys.

El veïnat culpa les aglomeracions i, en concret, assenyala a la plaça Espanyola i la vida social que acull com l’origen d’un brot de Covid-19 que amenaça ja de traspassar les fronteres de l’Hospitalet i expandir-se a Barcelona. Ho ha advertit aquesta mateixa tarda l’alcaldessa Núria Marin: «Som una ciutat envoltada de ciutats. El que vagi bé per a l’Hospitalet va bé per a l’àrea metropolitana, i al revés. Volem contribuir a la seguretat sanitària de la població», ha assegurat. Per això el consistori ha intensificat la vigilància als voltants de la plaça Espanyola.

Agents cívics a la plaça Espanyola de l’Hospitalet de Llobregat. / MANU MITRU

«Veig els veïns més conscienciats, utilitzant més mascaretes i gels desinfectants. També més preocupats. La policia està passant tota l’estona», comenta l’Adriana, colombiana de 44 anys i propietària del centre d’estètica Latin Nails. La població llatinoamericana, sobretot la nascuda a la República Dominicana, és molt nombrosa a la Torrassa, on regenta molts negocis com perruqueries i bars. «Sempre hi haurà aglomeracions de gent», diu l’Óscar, dominicà de 49 anys. «Però la gent s’ha de conscienciar que ha de portar mascareta. Hi ha gent que la porta penjant del braç», es queixa.

A més de la major o menor responsabilitat individual, hi ha una altra realitat: la d’aquelles persones amb un nivell socioeconòmic baix que no pot mantenir una correcta quarantena en cas de contagiar-se. És el cas de la Juliana, peruana de 36 anys amb dues filles. «Nosaltres no podríem fer un correcte aïllament si ens contagiéssim perquè el pis és molt petit. Visc amb el meu marit, les meves filles i la propietària de la vivenda. És un pis amb dos dormitoris i un bany», explica.

Juliana amb les seves dues filles. / MANU MITRU

La família deu tres mesos de lloguer perquè la crisi sanitària, que s’ha convertit en econòmica, la va afectar fortament. «Jo cuidava una àvia. La meva filla treballava en un bar. I el meu marit feia reparacions», explica la Juliana. Ara tots busquen feina, una cosa difícil perquè, a més, no tenen papers. «Ara només podem mirar de cuidar-nos. És difícil perquè, a partir de les sis de la tarda, la plaça Espanyola s’omple», critica també la Juliana.

Por d’expansió a Badal

Al barri barceloní de Badal, a Sants-Montjuïc, presten atenció al que succeeix a la Torrassa. Només un carrer, la Riera Blanca, separa l’Hospitalet de la capital catalana. I no gaire lluny hi ha el Reial Club de Polo de Barcelona, que també va tancar els seus restaurants per la Covid-19. Badal és, ara com ara, un barri assetjat pel coronavirus. «Jo no estic gens preocupat. Però avui, entre els meus clients, sí que he notat inquietud pel brot de l’Hospitalet. I als bars la gent està preocupada per si es contagia a Barcelona», explica l’Oriol, de 31 anys i amo d’un estanc a Badal.

La Yanjun al seu bar, Latorre, ubicat al barri barceloní de Badal. / MANU MITRU

Notícies relacionades

A 200 metres hi ha el bar Latorre regentat per una família de xinesos. «Em fa por un possible rebrot, per això no trepitjo l’Hospitalet. Vaig de casa meva a la feina i a l’inrevés», diu la Yanjun, de 34 anys. Aquesta dona comenta que molta gent del municipi veí ve a treballar a Badal. «A la Xina la gent és molt més seriosa», assegura.

Hi ha altres persones que no es preocupen tant. «Això està passant a tot arreu. No pots posar muralles al virus», comenta el Pedro, de 34 anys, des de la terrassa d’un bar a Badal. És del barri de la Torrassa. «Al metro hi ha molt contagi», assegura al costat d’ell el Michael, de 25. El Said, de 40, creu que els rebrots són «una cosa normal que ha de passar». «Almenys els hospitals han guanyat temps», comenten tots tres mentre fumen i es beuen una cervesa.