SEGON DIA DEL SALÓ

Els dissenys de Lutz, Llosa, Bolaño i Lurgain brillen en el 080 Barcelona Fashion

Model de Nerea Lurgain presentat avui al 080 Barcelona Fashion.

Model de Nerea Lurgain presentat avui al 080 Barcelona Fashion. / REUTERS / ALBERT GEA

3
Es llegeix en minuts

El dissenyador Lutz Huelle ha estat avui el protagonista del 080 Barcelona Fashion amb la seva moda convertible capaç de transformar una bufanda en un vestit, una americana en un vestit de còctel, o una faldilla en un vestit de nit, i fer realitat el discurs de molts creadors que les dones necessiten peces que serveixin per a diferents situacions d'un mateix dia.

Lutz, que ha assegurat en una conferència que prefereix vestir una dona per assistir als Oscars amb una tovallola i uns tirants abans que amb un vestit luxós d'una gran firma, ha estat un dels convidats internacionals d'aquesta edició del 080, i ha demostrat que també es pot ser un dissenyador de culte amb una moda diferent, menys efímera i que no etiqueti a qui la porti.

Amb seu a París, Lutz va ser fundada l'any 2000 per Lutz Huelle i David Ballu, i des d'aleshores presenta les seves col·leccions a la Setmana de la Moda de París. Les seves peces, caríssimes pel seu caràcter exclusiu, es venen a les botigues més selectes de tot el món.

Lamothe proposa colors pastel apagats

Una desfilada retrospectiva de sis anys de la seva obra, amb una selecció de la seva última col·lecció Tardor-Hivern 2008-2009The umbrellas, en què han destacat una jaqueta de punt amb una sobrecapa de gasa de seda, i una jaqueta en forma de paraigua, ha tancat el calendari d'avui, que ha començat amb Martin Lamothe.

La firma Martin Lamothe, que va llançar la seva primera col·lecció al Bread&Butter el 1996, proposa per a la Primavera-Estiu 2009 colors pastel apagats, vestits camisers amb peces de diferents tons i molts talls de patró, minivolants de gasa i mini shorts. Per a ells, vestits de solapa petita, camises amb plecs a les mànigues i detalls de frunzits en teixits gairebé eteris.

També han desfilat avui Andrea Llosa, Manuel Bolaño i Nerea Lurgain, tres dissenyadors seleccionats pel projecte Bressol, una iniciativa del Govern català concebuda com un viver d'empreses per preparar dissenyadors novells per al món empresarial.

Estrena d'una peruana barcelonina

Andrea Llosa, una peruana que després de llicenciar-se en administració d'empreses al seu país va estudiar disseny a Barcelona, on passa llargues temporades, s'ha estrenat avui en les passarel·les amb una col·lecció colorista i a punt per portar en què ha barrejat amb molt bon resultat formes i matèries primeres de reminiscència andina i artesanal amb elements urbans.

Faldilles de tall alt, tallades al biaix amb vol, i minivestits, han estat el més destacat.

Homenatge a les viudes

El gallec Manuel Bolaño ha rendit un homenatge a les viudes que havien de guardar un any de dol i un altre d'alleujament i vestir de gris, en una col·lecció molt aconseguida, en què ha dominat el negre, la gasa de seda, vestits vaporosos i frunzits.

Bolaño, que va treballar com a assistent de la firma Spastor, ha tingut avui Sergio Pastor i Ismael Alcaina, ànimes d'aquesta firma, com a ajudants de luxe i uns dels seus màxims seguidors.

El millor de Nerea Lurgaian, la tercera promesa, que ha passat de professora d'art a Sant Sebastià a dissenyadora a Barcelona, han estat les peces de punt i especialment les jaquetes llargues frunzides.

Poc convincent Tous

Poc convincent amb minivolantets, formes bollades, tons metàl·lic, escots profunds en punta i faldilles amb pseudopolissó ha estat Alberto Tous, malgrat ser un dels dissenyadors convidats per l'organització.

També ha sorprès per la brevetat Oscar León, que ha justificat la seva no col·lecció (ha durat uns tres minuts) amb un projecte de Global Humanitària a favor dels nens de Cambodja, un gest encomiable però poc encertat per a un esdeveniment d'aquest tipus, encara que ell ho justifica dient que es pot permetre fer samarretes solidàries perquè es guanya la vida amb altres coses, i que després que li robessin una col·lecció a París ha descobert que a la vida s'han de fer coses per disfrutar i no només per patir.

Notícies relacionades

La moda d'home ha tingut com a protagonista un altre convidat internacional, el búlgar Peter Petrov, un habitual de les desfilades de París, amb una col·lecció poc trencadora malgrat insinuar transparències però neta, plena de colorit i de les que converteix nois dolents en gairebé angelicals.

Eduard Ballester Pi, dissenyador que està darrere d'EBP, que va debutar a l'EGO de la Pasarela Cibeles, ha estat un altre dissenyador masculí que avui ha tingut el seu temps a la 080 Barcelona Fashion.