ELS ESTABLIMENTS DEDIQUEN MENÚS A L'ESCRIPTOR DESAPAREGUT COM A COMPLEMENT A UNA MOSTRA AL PALAU ROBERT
Vázquez Montalbán reneix en els plats de 20 restaurants
Manuel Vázquez Montalbán(MVM) era un gastrònom reconegut. Però, més que això, era un gastrònom estimat. Per això mateix no resulta gaire estrany que, cinc anys després de la seva desaparició, l'escriptor i periodista barceloní sigui objecte d'un entranyable homenatge culinari en què participen una vintena de restaurants. A partir de demà, uns li dedicaran plats i altres crearan menús especials. A cap d'ells faria escarafallsVázquez Montalbán:o li encantaven en vida o estan cuinats amb els seus ingredients preferits.
La llista d'establiments que s'han sumat a aquesta iniciativa fa venir salivera: Can Borrell, Can Lluís, Can Solé, Egipte, Eldorado, Fonda Europa, Hispania, Motel Empordà, Casa Leopoldo, Maria de Cadaqués, Odissea, Pa i Trago, Peixerot, Els Pescadors, Quo Vadis, El Racó d'en Binu, Rincón de Aragón, Sant Pau, Senyor Parellada i Via Veneto. Fins i tot la cocteleria Boadas s'ha apuntat a la iniciativa. "Tots eren llocs de referència onVázquez Montalbánpracticava la taula i la paraula", recordaRamon Parellada,responsable de Fonda Europa i Senyor Parellada.
CAPÍTOLS DE LES SEVES OBRES
Hi ha locals que fins i tot són protagonistes de capítols d'alguna de les seves obres. És el cas de Can Lluís, la tràgica història del qual (l'avi de l'actual propietari i un dels seus fills van morir en un atemptat el 1946) és relatada aHistorias de padres e hijos. "Som restaurants, així que teníem l'obligació moral de fer-li aquest homenatge", es justificaFerran Rodríguez,representant de la tercera generació que regenta aquest restaurant del carrer de la Cera des del 1929.
"Ens fa moltíssima il.lusió a tots --explicaPere Monje,del restaurant Via Veneto--.Manoloera un client habitual, molt entès, un gran intel.lectual que sabia menjar molt bé i que sabia del que parlava perquè tenia un coneixement realment extraordinari de tota la gastronomia, tant la catalana com la mundial".
Un missatge que subscriuen els responsables dels restaurants que participen aMenús Manuel Vázquez Montalbán,que així és com es diu l'homenatge. De fet, van ser ells mateixos els que van promoure la iniciativa de manera espontània després d'haver col.laborat en l'exposicióAmb Manuel Vázquez Montalbán, que recorda l'escriptor al Palau Robert fins al 16 de març. Allà hi ha taules originals dels locals, amb plats en què hi ha escrites frases que MVM va dedicar als restaurants. "Però, ¿no podem cuinar?", van preguntar als organitzadors el 31 d'octubre.
Notícies relacionadesSetmanes després de la inauguració de la mostra, ja es poden degustar desenes de deliocioses propostes que, de la mateixa manera que l'exposició, només estaran disponibles fins al 16 de març: peus de porc rostits i desossats amb bolets i emulsió de cigrons (Via Veneto), olleta d'Alcoy (Can Lluís), escudella i carn d'olla (Senyor Parellada), mongetes del ganxet acabades de sortir de l'olla (Fonda Europa), bacallàà bràs(Casa Leopoldo), daurada sobre parmentier i salsa de vi negre (Odissea), naps de Capmany amb formatge blau deCingles de Bertí(Motel Empordà), gelat de caqui (Eldorado)...
Carme Ruscalledaservirà un "micromenú" compost per quatre aperitius al Sant Pau de Sant Pol de Mar al gener i al de Tòquio el mes que ve. I Boadas prepara el còctel MVM: dry martini especial amb ginebra Bombay i Noilly Prat. El millor brindis en record seu.
- Motociclisme Un veloç Àlex Márquez s’apropia de la MotoGP a Silverstone
- Festa diürna Sis de cada 10 discoteques de Barcelona ja ofereixen sessions de tardeig
- Protecció de la infància Teófilo va abusar de la menor de la DGAIA un any abans de l’acollida
- Projecte Stolpersteine Joan Riba no va anar a la División Azul: una llamborda daurada a Barcelona reconeix una víctima dels nazis
- 6 finals en 7 anys El Barça vol engegantir el seu regnat amb la quarta Champions