VA COMPRAR AMB EL SEU MARIT EL SOLAR ON AVUI S'AIXECA EL MILLOR RESTAURANT DEL MÓN
Mor als 87 anys Marketta Schilling, la fundadora d'El Bulli
Guanyador del premi Sent Soví 2006 amb el llibre 'El millor cuiner del món'.
VMvarketta Schilling,fundadora del restaurant El Bulli, va morir ahir a la matinada, als 87 anys, en una clínica de Figueres on havia estat portada, després d'una llarga malaltia, des de casa seva, a la cala Montjoi, a Roses. Aquesta tarda mateix, a les quatre, serà incinerada al cementiri de Figueres en una cerimònia íntima.
Nascuda a l'antiga Txecoslovàquia, el 1919,Markettava anar a viure de jove a Alemanya i es va casar el 1947 a Gelsenkirchen amb el doctorHans Schilling.Després de freqüentar els millors restaurants d'Europa, tots dos van acabar fundant El Bulli, considerat com el millor restaurant del món.
Enamorats d'Espanya,MarkettaiHans Schillingvan començar a viatjar per la Costa Brava en els anys 50, fins que van descobrir la solitària cala Montjoi. En una entrevista publicada el 1987,Marketta Schillinges mostrava misteriosa sobre els motius que la van portar fins aquest lloc. "M'hi va portar la tramuntana fa gairebé 30 anys, i aquí em vaig quedar", declarava.
En una altra entrevista, el seu marit, que va morir el 1999, era més concret: "Va ser cap als anys 50. La guerra havia acabat feia uns quants anys. El descobriment d'aquest mar, la costa verge... Quan hi vam arribar, no hi havia res en molts quilòmetres a la rodona. Vam aconseguir localitzar-ne el propietari i vam seure aquí (al terreny on avui s'aixeca El Bulli), sobre una pedra. Vam preguntar quant costava aquesta parcel.la. Eren molt pocs diners, però llavors els diners valien molt. Sortíem d'una guerra i el primer era guanyar-se el pa".
EL PRIMER, UN GRILL
ElsSchillingvan construir una casa amb vistes al mar i el 1961 van demanar permís per construir-hi un minigolf, al qual van afegir una terrassa i una barra en què servien begudes fredes. El 1963 hi van construir un grill, i amb el temps el van ampliar fins a configurar el restaurant actual, anomenat El Bulli en homenatge als buldogs francesos que teniaMarketta,als quals anomenava, afectuosament, "bullis". Amb els anys, els senzills àpats dels inicis van evolucionar, sobretot a partir del fet que elsSchilling,el 1971, van contractar el cuiner alsaciàJean-Louis Neichel,que va portar el restaurant al territori de les estrelles Michelin.
Notícies relacionadesDesprés queNeichelse n'anés el 1981, elsSchillingvan decidir contractar un director per al restaurant:Juli Soler.Ell va ser qui, el 1984, va confiar com a cap de cuina en el joveFerran Adrià,que havia arribat a El Bulli recomanat pel seu amicFermí Puig,actual xef del Drolma.AdriàiSoleres van conjurar llavors per fer una cuina creativa, malgrat que en aquells anys era una aposta molt arriscada. "Al principi érem gent sense experiència i sense diners que en una cala remota feia una cuina creativa que no s'entenia --assenyalaAdrià--. Una bogeria".
L'aposta aniria a més a partir del 1990, quanJuli SoleriFerran Adriàvan comprar als Schilling El Bulli, hi van construir una nova cuina i es van implicar en una aventura gastronòmica que els ha portat a convertir-lo en el restaurant més influent de tot el món. Després de la venda,Marketta Schillingva continuar vivint a la casa de cala Montjoi, on era atesa per l'equip d'El Bulli. En més d'una ocasió havia mostrat la seva sorpresa davant el gran nivell aconseguit pel restaurant que ella va crear.
- Motociclisme Un veloç Àlex Márquez s’apropia de la MotoGP a Silverstone
- Festa diürna Sis de cada 10 discoteques de Barcelona ja ofereixen sessions de tardeig
- Protecció de la infància Teófilo va abusar de la menor de la DGAIA un any abans de l’acollida
- Projecte Stolpersteine Joan Riba no va anar a la División Azul: una llamborda daurada a Barcelona reconeix una víctima dels nazis
- 6 finals en 7 anys El Barça vol engegantir el seu regnat amb la quarta Champions