Cata Menor
L’oferta de vins a copes: malament, per Pau Arenós
Es queixen els restauradors que es consumeix poc vi i ells graven les ampolles amb extres estratosfèrics. ¿Per quant cal multiplicar perquè el negoci sigui honest?
Cansat de defensar el vi natural
‘Orange wines’, ‘pét-nat’, vins negres atlàntics... si no saps quins vins són aquests t’ho expliquem aquí

Ja ho hem explicat diverses vegades: al comensal solitari se’l castiga. També amb el vi. L’opció de vins a copes als restaurants és un purgant de consciències.
Es queixen els restauradors que es consumeix poc vi i ells graven les ampolles amb extres estratosfèrics. ¿Per quant cal multiplicar perquè el negoci sigui honest?
En el nostre (equivocat) procés mental, pensem que tal o tal etiqueta és cara, si bé a la botiga costa la meitat, o la tercera part.
No és el viticultor qui ingressa sinó el passavins. D’acord, cobren, diuen, el servei. ¡Ni que tots disposessin de copes Zalto i de sommeliers hiperexperts amb tirabuixó d’or!
I, en qualsevol cas, ¿no formen part de l’equip de la casa igual com un cambrer o un cuiner? En el preu d’un plat, ¿inclouen el percentatge de vaixella? Tot hauria d’anar a despeses generals, no particulars.
Em desvio cap a les copes de vins, tímida elecció que queda reduïda a un parell d’opcions.
–¿Vins a copes?
–Tinc un ribera o un rioja.
¿Quin rioja i quin ribera? L’elaborador deixa de tenir importància. Una idea genèrica, una idea vaga. Una falta de respecte.
Un rioja, un ribera
Al restaurant: 4,5 euros la copa; 20, l’ampolla; al súper, 7.
Al restaurant mitjà: 6,5 euros la copa; 29, l’ampolla; a la botiga, 16.
Al restaurant mitjà-alt: 10 euros la copa; 60, l’ampolla; a la botiga, 27.
Són casos reals, i soferts
Ah, i sense esmentar la gasiveria: a mesura que l’establiment guanya en categoria, més aire i menys líquid. Dona per a un parell de xarrups.
Notícies relacionadesObren sense parar nous cellers que traeixen el nom. Per ser coherents, ¿no haurien de desplegar unes copes en condicions?
Si la intenció del bevedor és prendre’s més d’un glop, millor que compri l’ampolla sencera.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Entre el dolor i la nostàlgia
- Recomanacions «Dinar de 10»: els elogis al millor restaurant de Cornellà de Llobregat, segons Tripadvisor
- Temps Com controlar la temperatura de casa? Com dormir? Sis consells davant les onades de calor
- Portal de transparència Artur Mas, l’expresident que més gasta
- Mor una treballadora del servei de neteja municipal de Barcelona en plena onada de calor
- Siderúrgia Celsa suspèn la cerca d’un soci espanyol després del refús de Criteria
- Perfil García-Milà, la macroeconomista que no perdia mai el cap
- Promoció Catalunya es recolza en la gastronomia per a la campanya turística del 2025
- Energia Corredor afirma que el Govern ha demostrat confiança en Red Eléctrica
- El sistema bancari El BBVA manté l’opa sobre el Sabadell malgrat les condicions del Govern