Glops nostrats

Tres bons vins negres catalans que s’han estrenat aquest any

Seleccionem ampolles delicioses que et transportaran a les terres de l’Anoia, l’Empordà i la Terra Alta

Els millors vins catalans per començar l’any: quatre negres i un rosat

Trivial: ¿quant en saps de vins?

3 buenos vinos tintos catalanes que se han estrenado este año

3 buenos vinos tintos catalanes que se han estrenado este año / R

3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

El panorama vinícola de Catalunya resulta d’allò més interessant (per molt que l’atenció mediàtica acostumi a desviar-se als ‘riojas’ i ‘riberas’). Aquí en tens la prova: tres nous vins negres que han aparegut en els últims mesos i que prometen glops deliciosos que ens transportaran a terres de l’Anoia, l’Empordà i la Terra Alta.

Garnatxa Peluda (Pla de Morei). /

EL PERIÓDICO

Garnatxa Peluda (Pla de Morei)

Pla de Morei ha llançat una gamma de vins anomenada Rel que mira a la seva història vitivinícola i recupera les varietats del territori on es troba, la comarca de l’Anoia. Són dos monovarietals de vinyes pròpies, un elaborat amb mandó (rosat) i un altre, amb garnatxa peluda (negre). Aquest últim és la màxima expressió del sòl calcari del celler. De color viu, aporta notes de fruita vermella a la boca i un postgust llarg. Un vi elegant, equilibrat i molt mediterrani. A la taula resulta versàtil, ja que funciona bé amb amanides, arrossos, pastes, carns a la brasa… Només se n’han produït 2.300 ampolles.15 €.

Clos Amae (Terra Remota). /

EL PERIÓDICO

Clos Amae (Terra Remota)

Un vi elaborat a vuit mans perquè és la creació dels quatre membres de la família Bournazeau: l’Adèle, el Marc, l’Adrien i l’Emma. Amb el confinament per la pandèmia, l’Emma i el Marc Bournazeau, propietaris de Terra Remota (DO Empordà), es van quedar amb els seus fills, l’Adrien i l’Adèle, a la casa que s’alça al costat del celler. Durant aquells dies van dissenyar l’acoblament que donaria lloc a aquest vi amb un cupatge que representava el que tenen en comú, el gust compartit. Per això es diu Amae: correspon a les inicials dels seus noms.

L’anyada 2019 s’ha elaborat amb ull de llebre, garnatxa negra i syrah conreades de manera ecològica.L’ull de llebre va romandre en botes de roure durant 18 mesos i les altres dos, en dipòsits d’acer inoxidable. Al tastar-lo, apareixen la cirera, la grosella negra, el gerds; les violetes amb notes de pebre; un toc de vainilla… Destaca per la seva viva intensitat, que manté l’elegància i una delicadesa que s’aprecia en boca. Té un final molt llaminer. Acompanya bé un formatge ‘brie’ madurat, una espatlla de xai, un fuet… Només se n’han elaborat 6.000 ampolles, l’etiqueta de les quals reprodueix la casa familiar dels Bournazeau, on van passar aquells dies de tancament. 30 €.

Vi Solista Garnatxa Negra (Bielsa Ruano Vins). /

EL PERIÓDICO

Solista Garnatxa Negra (Bielsa Ruano Vins)

Notícies relacionades

Bielsa Ruano Vins estrena una gamma de vins prèmium anomenada Solista, una col·lecció de sis monovarietals de vinyes pròpies que representa el somni realitzat de la família cellerera de posar en valor el seu patrimoni a la Terra Alta. S’elaboren amb quatre varietats típiques de la zona: garnatxa blanca, garnatxa negra, morenet i carinyena. Amb aquestes varietats, i mitjançant diferents estils de vinificació, ofereixen sis referències: Garnatxa Blanca, Morenillo Blanc de Negre, Garnatxa Blanca Brisat, Morenillo, Carinyena i Garnatxa Negra.

Aquest últim ha passat 12 mesos en bota de roure francès amb els pòsits. De color vermell molt intens similar al de les cireres madures, té aromes a fruites vermelles i regalèssia, amb notes de roure molt ben integrat i espècies com la vainilla. A la boca, el seu pas és voluminós i molt untuós, amb un postgust molt llarg. Destaca la seva bona estructura, cosa que denota que es tracta d’un vi amb moltíssima complexitat a causa del seu llarg pas per bota.25 €.